Tehnologia vine inevitabil cu noi atunci când călătorim. Majoritatea dintre noi nici măcar nu vor călători până la următoarea stradă fără un telefon în buzunar. 

Atunci când pleci într-o călătorie, ai foarte multe lucruri de făcut, verificat și împachetat. Tocmai de aceea tot ce ține de tehnologie are mari șanse să-ți scape din vedere. 

Călătorește mai inteligent și mai sigur, făcând mai multe verificări înainte de a pleca. Folosește lista noastră pentru călătorii. Te poate salva de la pierderea dispozitivelor, la lipsa încărcătoarelor sau la o încălcare a datelor.

Verifică aplicațiile 

Te-ai așezat vreodată la poarta în aeroport și te întrebai de ce nu mai era nimeni acolo? Atunci ai aflat că poarta ta s-a schimbat și habar nu aveai. Te grăbești la celălalt capăt al aeroportului, sperând că nu ai întârziat.

De unde au știut toți ceilalți despre schimbarea porții? Cel mai probabil au avut aplicația pentru compania aeriană și au primit o notificare.

Înainte de a pleca într-o călătorie, asigurați-te că descarci toate aplicațiile de care ai nevoie. Este mai bine să le descarci acasă, pe propriul Wi-Fi. Dacă aștepți până când ajungi la aeroport, recepția poate fi o problemă.

Unele dintre aplicațiile pe care poate vrei să le descarci sau să le actualizezi înainte de călătorie sunt: 

 • Aplicația companiei aeriene
 • Aplicația de tren
 • Aplicația hotelului sau a serviciului prin care ai găsit cazare
 • Aplicația meteo
 • Aplicațiile de taxi sau de ridesharing 

Verifică toate cablurile și adaptoarele

Oamenii lasă în urmă nenumărate încărcătoare și adaptoare în fiecare zi. Se pierd în aeroporturi, restaurante și gări din întreaga lume. Asigură-te că împachetezi un încărcător de rezervă pentru laptop, tabletă sau telefon.

În caz contrar, s-ar putea să trebuiască să cumperi altele, iar prețurile diferă în funcție de țară. De asemenea, dacă pierzi încărcătorul și nu ai unul de rezervă, orice dispozitiv devine inutil. 

Verifică bateria

O modalitate excelentă de a te asigura că ai bateria de care ai nevoie este să cumperi o baterie externă. E o modalitate farte bună de a-ți încărca dispozitivele chiar dacă nu ai acces la o priză. 

Având această rezervă suplimentară, te ajută, de asemenea, să evitați potențialele porturi compromise. Acestea sunt porturi de încărcare USB publice false, folosite de hackeri ca să-ți fure datele atunci când te conetezi. 

Verifică abonamentul de mobil 

Dacă călătorești în afara țării, vei dori să verifici tipul de abonament pe care îl ai. Dacă nu ai roaming-ul activat, nu vei putea suna, da mesaje sau folosi internetul. 

O alternativă este să configurezi o aplicație VoIP pe care o poți utiliza cu biroul, prietenii sau familia în timp ce călătorești Acestea permit atât apelurile, cât și SMS-urile, dar ai nevoie de o conexiune la internet.

Cel mai sigur și mai ușor este să suni la rețeaua la care ai abonamentul și să verifici ce anume ai inclus. Poți oricând săs chimbi opțiunile și ei îți vor explica tot contextul și îți vor oferi toate detaliile. 

Verifică sau adaugă un VPN (Rețea Privată Virtuală)

Wi-Fi-ul gratuit poate fi binevenit atunci când ești pe drum, dar poate fi și periculos. Nu știi cine altcineva folosește acel Wi-Fi. Un hacker care se află pe aceeași conexiune îți poate fura cu ușurință datele.

Este mai bine să utilizezi fie conexiunea la operatorul de telefonie mobilă, fie o aplicație de rețea privată virtuală (VPN). Planurile VPN sunt ieftine și îți vor păstra datele criptate, chiar dacă folosești Wi-Fi public.

Verifică backup-ul

Din păcate, în timpul călătoriilor apar accidente. Poți lăsa telefonul prin locuri, poți  pierde bagajele sau îți poate fi furat dispozitivul în timp ce te afli într-o zonă aglomerată.

10% din toate furturile de laptopuri au loc în aeroporturi.

Chiar dacă ai pierdut dispozitivul, asta nu înseamnă că trebuie să pierzi automat și toate datele. Fă copii de rezervă ale dispozitivelor în cloud sau în stocarea locală înainte de a călători. Acest lucru te asigură că nu vei pierde informațiile valoroase de pe dispozitiv. 

Verifică securitatea dispozitivelor tale

Asigură-te că dispozitivele sunt cât mai sigure posibil înainte de a pleca la drum. Când călătorim, mintea noastră este ocupată de alte lucruri. Deci, este posibil să nu te gândești să verifici antivirusul sau să eviți linkurile suspecte de phishing.

Verifică următoarele:

 • Antivirus/anti-malware
 • filtrare DNS
 • Blocarea ecranului cu parolă
 • Funcțiile de partajare să fie dezactivate
 • aplicație VPN
 • Funcția Find-My-Device să fie activată

Verifică de două ori 

La ce ne referim? E mai bine să verifici de două ori, ca să fii sigur. Când familia coboară din avion sau din orice mijloc de transport, trebuie să verifice dacă toate dispozitivele sunt unde ar trebui să fie. 

Dacă călătorești singur, poți seta remindere care să te ajute să verifici toate dispozitivele. Aceste mici acțiuni pot preveni probleme mari. 

Imbunătățește-ți securitatea

Nu-ți lăsa dispozitivele neprotejate. Poți preveni numeroase probleme dacă iei acum timpul necesar pentru a te asigura că securitatea e așa cum ar trebui să fie. 

Hai să ne asigurăm de asta împreună! 

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)