Peste 2.4 milioane de căutări au loc în fiecare minut pe Google. Este, de multe ori, primul stop pe care oamenii îl fac atunci când deschid browser-ul pentru prima dată.

Căutăm zilnic pentru a satisface atât nevoi personale cât și profesionale, însă uneori găsirea informației potrivite poate să ia mult timp dacă trebuie să treci prin mai multe rezultate irelevante. 

Un studiu realizat de firma de consultanță McKinsey arată că angajații petrec o medie de 1.8 ore zilnic sau 9.3 ore în fiecare săptămână pentru a căuta informații. Asta poate fi o problemă în ceea ce privește productivitatea, deoarece din ce în ce mai multe rezultate sunt adăugate zilnic pe internet.

O cale prin care poți economisi timp în căutările tale este să înveți secretele Google Search-ului. Acestea te vor ajuta să nișezi rezultatele căutărilor și îmbunătățești productivitatea ajutându-te să găsești informația pe care o cauți mai repede.

Caută un site specific folosind ”SITE:”

Uneori trebuie să găsești o informație pe un site specific. De exemplu, ar trebui să localizezi o statistică guvernamentală care știi că e publică, dar nu apare nicidecum în căutările generale.

Poți folosi Google pentru a căuta cuvinte cheie pe site-uri specifice folosind funcția ”site”.

În bara de căutări folosește următoarea sintagmă: site:(siteurl) (cuvânt cheie)

Google îți va oferi rezultate doar pentru URL-ul specificat. 

Găsește informații legate de zboruri fără să ieși de pe Google

Când trebuie să accesezi informațiile zborurilor, te cam grăbești. Fie te pregătești să ajungi la aeroport sau aștepți pe cineva să fie gata. Să aștepți încărcarea unor pagini în browser s-ar putea să-ți fure mult timp. În schimb, poți obține rezultatele zborurilor direct de la Google.

Caută numărul zborului și numele companiei aeriene și o să primești o listă de informații fără să trebuiască să intri pe altă pagină. 

Caută tipuri de documente folosind ”FILETYPE:”

Dacă tocmai ce ai primit sarcina să realizezi o prezentare pe baza energiei sustenabile, ar fi de ajutor să vezi ce au făcut alte persoane pe același subiect.

Căutarea în cadrul site-urilor îți va oferi multe detalii care vor necesita filtrare, dar căutarea unei alte prezentări PowerPoint poate să-ți ofere informații despre modul în care alți oameni au folosit informația găsită într-o prezentare.

Google are o funcție de căutare care îți permite să cauți un anumit fișier, așadar în locul website-urilor, îți vor apărea în rezultate tipuri de fișiere pe care le-ai căutat.

Pentru a folosi această funcție, caută astfel: filetype:(type) (cuvânt cheie)

În cazul în care vrei să găsești un PowerPoint despre energia sustenabilă, poți folosi următoarea funcție în bara de căutări: filetype:ppt energie sustenabilă

Toate rezultatele vor fi prezentări PPT.

Poți folosi aceeași funcție și pentru alte tipuri de fișiere, cum ar fi:

  • DOC
  • PDF
  • XLS sau XLSX
  • SVG
  • Altele

Restrânge aria de timp folosind link-ul ”Instrumente”

O frustrare pe care mulți o putem avea apare atunci când căutăm o statistică despre populație sau securitate cibernetică și primești rezultate mult prea vechi ca să fie relevante. Poți să petreci timp prețios căutând prin rezultatele căutărilor – sau poți să-i spui lui Google pentru ce arie de timp ai nevoie de rezultate.

Pentru a restrânge rezultatele unui timp anume, fă următoarele:

  • Introdu cuvântul cheie și apasă search
  • Sub bara de search, apasă pe link-ul ”Instrumente”
  • Apasă pe link-ul ”orice perioadă”
  • Alege perioada

Poți alege fie perioade preconfigurate sau poți seta data rezultatelor chiar tu. 

Localizează site-uri similare folosind ”RELATED:”

Când cauți un anumit subiect online, e de ajutorul să găsești website-uri similare cu cel pe care-l vezi deja. Găsirea site-urilor apropiate poate fi folosită și dacă vrei să cauți un produs sau serviciu specific și vrei să faci niște comparații între prețuri. 

Google îți poate oferi o listă de site-uri web care sunt apropiate atunci când folosești funcția ”related”.

În bara de search, completează următoarele: related: www.website.com

O altă cale prin care poți folosi acest mod de căutare este căutarea competitorilor introducând propriul URL al website-ului în căutări.

Scapă de rezultatele pe care nu ți le dorești folosind ”- (cuvânt cheie)”

Rezultatele irelevante sunt principalii factori care cauzează pierderi de timp atunci când cauți ceva online. Trebuie să cauți prin rezultate care nu au de a face cu ceea ce vrei tu să găsești, doar pentru că folosesc cuvinte cheie asemănătoare.

Dacă ai nevoie de această funcție, tot ce trebuie să faci este să scrii (cuvânt cheie) – (cuvânt cheie)

Practic, adaugi un semn de minus în fața cuvintelor cheie pe care vrei să le excluzi din căutare.

Cauți mai multe moduri pentru a-ți spori productivitatea și a salva timp?

Consultanții IT nu ar trebui contactați doar atunci când ai proiecte mai mari. Putem să te ajutăm și cu creșterea productivității în ritmul zilnic, pentru a-ți face viața mai ușoară. Contactează-ne acum!

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)