Se pare că de când există parolele, acestea au fost o sursă majoră de îngrijorare de securitate. 81% din incidentele de securitate au loc din cauza parolelor furate sau slabe. În plus, angajații continuă să neglijeze elementele de bază ale practicilor de bază când vine vorba de securitate. 

De exemplu, 61% dintre angajați folosesc aceeași parolă pentru mai multe platforme. Și 43% și-au împărtășit parolele altora. Acești factori sunt motivul pentru care acreditările compromise sunt cauza principală a încălcării datelor.

Accesul și gestionarea identității au devenit o prioritate pentru multe organizații. Acest lucru se datorează în mare parte creșterii problemelor de securitate. Precum și practica conform căreia oamenii trebuie să introducă doar un nume de utilizator și o parolă pentru a accesa sistemele.

Odată ce un hacker obține datele de conectare ale unui angajat, acesta poate accesa contul și orice date pe care le conține. Acest lucru este mai ales problematic atunci când este un cont precum Microsoft 365 sau Google Workspace. Aceste conturi pot accesa lucruri precum stocarea în cloud și e-mailul utilizatorului.

În acest articol, vom explica ce este accesul condiționat. La fel și cum funcționează cu autentificarea multifactor (MFA). De asemenea, vom analiza avantajele trecerii la un astfel de proces.

Ce este accesul condiționat?

Accesul condiționat este cunoscut și ca acces contextual. Este o metodă de control al accesului utilizatorului. Poți să te gândești la asta ca la câteva afirmații „dacă/atunci”, adică „dacă” acest lucru este prezent, „atunci” fă asta.

De exemplu, accesul condiționat îți permite să setezii o regulă care să precizeze următoarele. „Dacă un utilizator se conectează din afara țării, solicitați o parolă unică.”

Accesul condiționat îți permite să adaugi multe condiții la procesul de acces al utilizatorului la un sistem. Este de obicei folosit cu MFA. Acest lucru îmbunătățește securitatea accesului fără a deranja utilizatorii în mod inutil.

Unii dintre cei mai frecvenți factori contextuali utilizați includ:

  • Adresa IP
  • Locația geografică
  • Ora din zi
  • Dispozitivul folosit
  • Rolul sau grupul căruia îi aparține utilizatorul

Accesul condiționat poate fi configurat în Azure Active Directory. Poate fi configurat și într-un alt instrument de gestionare a identității și a accesului. Este util să ai asistență din partea partenerului IT. Noi te putem ajuta cu configurarea și condițiile care ar avea cel mai mult sens pentru afacerea ta. 

Beneficiile implementării accesului condiționat pentru managementul identității

Îmbunătățește securitatea

Utilizarea accesului condiționat îmbunătățește securitatea. Îți oferă mai multă flexibilitate în verificarea legitimității utilizatorilor. Nu doar acordă acces oricui are un nume de utilizator și o parolă. În schimb, utilizatorul trebuie să îndeplinească anumite cerințe.

Accesul contextual ar putea bloca orice încercare de conectare din țări în care nu există angajați. De asemenea, ar putea prezenta o întrebare suplimentară de verificare atunci când angajații folosesc un dispozitiv nerecunoscut.

Automatizează procesul de gestionare a accesului 

Odată ce instrucțiunile if/then sunt configurate, sistemul preia controlul. Automatizează monitorizarea factorilor contextuali și ia măsurile corespunzătoare. Acest lucru reduce sarcina asupra echipelor IT. 

Procesele automate sunt mai precise și mai fiabile decât procesele manuale. Automatizarea elimină componenta eroarii umane. Acest lucru te ajută să te asiguri că fiecare condiție este verificată pentru fiecare conectare în parte. 

Permite restricționarea anumitor activități 

Accesul condiționat nu este doar pentru a exclude utilizatorii neautorizați din conturile tale. Îl poți folosi și în alte moduri. Unul dintre acestea este restricționarea activităților pe care le pot face utilizatorii legitimi.

De exemplu, poți restricționa accesul la date sau setări în funcție de rolul unui utilizator în sistem. De asemenea, poți utiliza combinații de condiții. De exemplu, reducerea permisiunilor la numai vizualizare. Poți declanșa acest lucru dacă un utilizator deține un anumit rol și se conectează de pe un dispozitiv necunoscut.

Îmbunătățește experiența de login a utilizatorului 

Studiile arată că până la 67% dintre companii nu folosesc autentificarea cu mai mulți factori. Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că este una dintre cele mai eficiente metode de a opri încălcarea acreditărilor.

Unul dintre cele mai mari motive pentru care nu este folosit este din cauza factorului de inconvenient pentru angajați. Ei se pot plânge că interferează cu productivitatea și că le ia din timpul de lucru. 

Utilizarea accesului condiționat cu MFA poate îmbunătăți experiența utilizatorului. De exemplu, poți solicita MFA numai dacă utilizatorii sunt în afara sediului. Poți pune în aplicare întrebări suplimentare de provocare pe rol sau pe bază de context. Acest lucru împiedică toți utilizatorii să fie deranjați.

Implementează regula privilegiilor reduse

Utilizarea regulii privilegiilor reduse este cea mai bună practică de securitate. Înseamnă doar acordarea celui mai scăzut nivel de acces într-un sistem, așa cum este necesar pentru ca un utilizator să-și facă munca. Odată ce ai configurat roluri în sistemul de gestionare a identității, poți baza accesul pe acele roluri.

Accesul condiționat simplifică procesul de restricționare a accesului la date sau funcții. Poți baza acest lucru pe nevoile locului de muncă. Acest lucru se datorează faptului că conține toate funcțiile în același sistem pentru acces și reguli MFA. Totul rămâne într-un loc, dar gestionarea este mult mai simplă. 

Lasă-ne să te ajutăm cu implementarea accesului condiționat 

Odată ce accesul condiționat este configurat, sistemul automatizat preia controlul. Îți îmbunătățește securitatea și reduce riscul unei încălcări a contului. 

Contactează-ne astăzi pentru a te ajuta să îmbunătățești securitatea cibernetică și să ai toate datele și conturile în siguranță. 

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)