Fie că lucrezi de acasă sau de la birou, linia dintre viața personală și cea profesională poate fi destul de subțire atunci când lucrezi de pe computerul dat de companie. Dacă cea mai mare parte dintr-o zi de lucru ți-o petreci în fața unui ecran, e destul de obișnuit să te atașezi de laptopul sau calculatorul de la muncă.
Odată cu trecerea timpului, acest obicei poate duce la rezolvarea treburi personale de pe computerul de la lucru. Se poate ca totul să înceapă cu verificarea mailurilor într-o pauză de masă, dar odată ce s-a creat un precedent, te trezești că folosești laptopul de la muncă la fel de mult pentru proiecte personale cât pentru sarcinile de la lucru.
Câteva dintre lucrurile personale pe care oamenii le fac pe computerul de la muncă sunt:
- citirea și trimiterea de e-mailuri;
- scanarea de titluri și știri;
- cumpărături online;
- accesarea serviciilor de banking online;
- verificarea conturilor de social media;
- ascultarea de muzică, podcasturi, videoclipuri sau chiar filme.
Nu e o ideea tocmai bună să amestecăm munca cu viața personală, indiferent de cât de ușor sau convenabil este să folosim același dispozitiv. Se poate să ajungi să ai o discuție cu șeful tău, să cauzezi o scurgere de date, sau chiar să-ți pierzi locul de muncă.
Hai să vedem care ar fi 5 lucruri pe care să nu le faci niciodată pe computerul de la muncă:
Să salvezi parolele personale în browser
Mulți dintre noi permitem browser-ului pe care-l folosim cel mai des să ne salveze și apoi să completeze automat parolele de la diferite conturi. Acest lucru poate fi foarte convenabil, dar nu e foarte sigur în cazul în care pierzi accesul la acel computer.
Atunci când laptopul pe care îl folosești nu îți aparține, acesta poate fi luat de către companie de nenumărate ori, pentru upgrade-uri, reparații sau chiar o reziliere neașteptată.
Dacă altcineva accesează acel computer și tu nu ai reușit să te deloghezi din browser, se pot folosi de parolele pe care le-ai salvat și pot accesa și conturile tale de cloud.
Mai mult, nu toate calculatoarele vechi sunt depozitate într-o cameră ca apoi să fie distruse. Unele companii le vor dona către cauze caritabile, ceea ce înseamnă că parolele tale pot ajunge pe mâinile persoanelor nepotrivite, dacă computerul nu a fost readus la setările din fabrică.
Să stochezi date personale
E ușor să prinzi obiceiul de a stoca datele personale pe computerul de la lucru, mai ales dacă cel de acasă nu are foarte mult spațiu de stocare. Dar acesta nu este sănătos și poate duce la anumite probleme precum:
- pierderea fișierelor: dacă pierzi accesul la calculatorul de la lucru din orice motiv, fișierele tale personale vor fi pierdute odată cu el;
- fișierele tale personale pot fi accesate de companie: multe companii au backup-uri făcute pentru dispozitivele angajaților, pentru a se proteja de pierderea datelor. Deci, acele poze de la plajă pe care le-ai salvat pe computerul de la muncă, pe care n-ai vrea să le vadă altcineva, pot fi accesate de către companie, pentru că sunt incluse în back-up.
Să intri pe site-uri dubioase
Ar trebui să pornești din start cu ideea că orice activitate întreprinzi pe un dispozitiv de la muncă este monitorizată și poate fi accesată de șeful tău. Companiile au de cele mai multe ori măsuri de securitate cibernetică instalate care să protejeze utilizatorul de website-uri de phishing.
Același tip de software poate de asemenea să trimită o alertă dacă un angajat intră pe un site dubios care poate fi văzut ca periculos pentru securitate (ceea ce multe site-uri de neîncredere sunt).
Nu ar trebui să intri niciodată la muncă pe un website pe care nu ai fi confortabil să intri dacă șeful tău s-ar uita și el la ecran.
Să lași prietenii sau familia să folosească și ei computerul
Atunci când lucrezi remote, iar computerul de muncă este permanent în casa ta, e destul de tentant să dai voie unui prieten sau membru din familie să-l folosească, dacă îți cere asta. De multe ori, laptopurile de la muncă sunt mult mai performante decât cele personale și au software-uri achiziționate de companie pe care multe persoane nu le au.
Dar a permite altcuiva să utilizeze computerul tău de lucru ar putea constitui o încălcare a reglementărilor privind protecția datelor pe care compania trebuie să le respecte.
Simplul fapt că datele personale ale clienților sau angajaților pot fi accesate de cineva neautorizat poate duce la penalizări.
Mai mult, un copil sau un prieten neinstruit sau nefamiliarizat cu securitatea cibernetică poate ajunge să intre pe un site de phishing și să pună în pericol dispozitivul tău de la muncă și tot spațiul de cloud al companiei, făcându-te pe tine responsabil de această problemă de securitate.
Cel puțin 20% dintre companii au experimentat o breșă în securitate în timpul pandemiei, din cauza lucrului remote.
Închizi aplicații instalate de companie precum backup și antivirus
Dacă încerci să-ți faci sarcinile la lucru și deodată apare un backup care încetinește performanța calculatorului tău, e destul de tentant să oprești acel backup ca să îți poți termina treaba. Dar acest lucru poate lăsa datele de pe computerul tău neprotejate și nu vor putea fi recuperate în cazul unui incident.
Aplicațiile instalate de companii sunt acolo cu un motiv și acela are de obicei de-a face cu securitatea cibernetică și continuarea afacerii. Acestea nu ar trebui oprite decât cu permisiunea supervizorului sau a echipei de IT.
Cât de sigur e dispozitivul pe care îl folosești pentru muncă?
Fie că lucrezi remote și te îngrijorează o breșă de securitate sau ai propria afacere cu mai mulți angajați care lucrează remote, protejarea dispozitivelor este importantă și nu ar trebui lăsată în voia sorții.
Programează o verificare a securității dispozitivelor tale acum.
Articole asemanatoare
Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.
Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)