de ce iubim google

Disclaimer: am fost, sunt si sper sa raman un geek/tocilar, desi perceptia vanzatoarelor de haine e ca lucrez la BGS. Si nu, nu ma consider asa pentru ca mi-am cumparat iPod, am auzit de Firefox si stiu ce e un RSS Reader.

V.O.: Cred ca lumea iubeste Google din cauza “tocilarilor” a “geek”silor care controleaza practic netul. Iar pentru ei cei doi tineri ajuns miliardari peste noapte reprezinta “the geeks dream”. Apoi mai este campania “do no evil” bullshit la care inca multa lume pune botul.

Tocilarii nu controleaza Internetul, ci oamenii de afaceri. Ar fi bine daca tocilarii l-ar controla, totul ar avea un sens si n-ar exista maladii tip SPAM. Numarul celor care sunt fani Google este foarte mare printre cei care scriu mail.yahoo.com in search-boxul-ul Google pentru a-si accesa adresa de email. Tocilarii sunt un procent mic din Internauti, chiar daca toti ar fi fani Google nu ar da lumea peste cap. Exemplu: Majoritatea tocilarilor sunt fani Linux. Chiar si sustinuti de IBM, Oracle, Sun, Novell samd. abia reusesc sa impuna platforma Linux, desi este mult superioara tehnic. In plus, visul unui tocilar e sa lucreze intr-un institut de cercetare, nu de a se umple de bani, no matter what.

Trivia: Stiati ca Google a inceput ca motor de cautare pentru documentatie Linux?

Fanii Google din ultimii doi ani, care au dus pe noi culmi Hype-ul Google, sunt oamenii de business, marketerii cu bloguri, cei care scriu carti si vor sa dea exemple de succes, ziaristii in cautare de senzational si chiar cei ce doar viseaza la multi bani. Inainte de Google a fost Yahoo, au fost povestile cu Jeff Bezos si Howard Schultz. Google e iubit pentru ca e pe val pe moment si a fost suficient de bun ca poster child pentru noul Internet.

V.O.: La primul si ultimul meu post anti-Google mi-a sarit toata lumea in cap cum ca nu inteleg filozofia Google…. ca ei nu vor decat sa organizeze informatia din lume. Corect! Numai ca prin fiecare serviciu planul se transforma in “we want to organize the world informtion….. by owning it”.

Ca sa organizezi informatia trebuie sa dispui de informatie. Iar teoria “do no evil” nu este bullshit cata vreme nu este infirmata de actiunile Google. Mai exact, cand au fost ei “evil”? Li se pot reprosa o multime de lucruri, insa nu ca nu si-au respectat mantra. Ciudat cum lumea acuza Google de faptul ca sunt posibil raufacatori DAR accepta sa-si instaleze Outlook ca si client de mail si Internet Explorer ca browser, recunoscute de ani de zile ca cele mai bune unelte de furat informatii personale.

V.O.: Lasand la o parte accentele comice, mie nu-mi place Google pentru ca:

I. motorul lor de cautare mi se pare produsul parasit al familiei (a incercat cineva Snap?)

“Produsul parasit al familiei” este folosit de 80% din Internauti (60% din angajatii Microsoft) pentru ca este SIMPLU, ACCESIBIL si PERFORMANT. A fost asa si inainte de marele hype Google si probabil va fi la fel in continuare. Snap.com e o varza Ajax, INACCESIBILA, prea COMPLEXA (extrem de greoaie) si cu performanta greu de determinat (ceva imi spune ca nu are nici o sansa in fata Google).

V.O.:
II. produsele lor sunt destul de varza cu exceptia Gmail (da da: Spreadshets e varza, Analytics e varza, Pages e varza, Calendar la fel etc…… parerea mea)

Google are sute de produse, dintre care zeci sunt varza, sute sunt mediocre, zeci sunt succese colosale. Eu ca antreprenor pot spune ca un succes din 10 incercari e mana cereasca, asa ca nu ma astept sa existe companii perfecte, care lanseaza produse perfecte. Totusi:

  • Motorul de cautare;
  • AdWords si AdSense;
  • Gmail;
  • Google Earth;
  • Google Video.

… sunt produse REVOLUTIONARE. Pe langa ele sunt o multitudine de produse BUNE care au animat foarte mult piata de la aparitia lor, aducand concurenta si, in cele din urma, o crestere calitativa deosebita in domeniu. Cati dintre noi ne putem lauda cu un singur proiect mediocru?

V.O.:
III. they store personal info….. Jesususssss…. do no evil huhhh!

Statul Roman stocheaza informatii personale. Angajatii statului roman pot fi mituiti cu 100$ pentru cele mai secrete documente, cu cateva mii de dolari scapi de ani de puscarie, cu zeci de mii de dolari se muta treceri de pietoni peste noapte ca sa nu fii “vinovat” de omorarea unui copil pe trecerea de pietoni (caz real). Buna dimineata?! Exista RISCURI, iar factorul de risc al Google este aproape de zero. Daca nu vrei sa-ti stocheze informatii, nu le folosi produsele GRATUITE. E atat de simplu. Eu am incredere in ei, cata vreme vad ca nu-mi fac publice informatiile sau nu le folosesc pentru a ma controla. Echivalentul ar fi sa-mi injur secretara care-mi aduce cafeaua preferata dimineata pentru ca: a) ma spioneaza, b) imi controleaza viata si c) nu are pic de respect pentru viata mea personala. De ce? Pentru ca eu i-am oferit informatii si ma astept sa le foloseasca in folosul meu. Daca le foloseste bine va avea si ea de castigat financiar. De unde atata paranoia? Stiati ca apa cumparata la bidon poate fi injectata si putem muri in 30 de zile, fara sa poata fi depistata otrava in sangele nostru? Nu e imposibil. Deci? Nu mai bem apa!

V.O.: Comparativ cu Google, Microsoft sunt o pisicuta inocenta!

Afirma asta m-a scos cu adevarat din minti pentru ca, pe planeta noastra Microsoft:

  • practica monopolul (nu inovatia) pentru a-si asigura castigurile;
  • nu s-a ferit de a fura, ameninta, santaja, falimenta persoanele sau firmele care i-au stat in cale;
  • are produse atat de slabe tehnologic incat sunt exploatate permanent pentru a se obtine informatii private despre clienti;
  • a creat mediul perfect pentru virusi, pentru restul platformelor amenintarile virusilor sunt aproape de zero;

Tot ce am spus mai sus este arhi-cunoscut si poate fi dovedit cu o simpla cautare pe… Google.

Cum este Microsoft pisicuta pe langa Google? Daca Microsoft e pisicuta atunci Google e Sfantul Petru. Ciudat cum fug angajatii de la pisicuta la Google, eh?

V.O.: Voi de ce iubiti Google?

Pentru ca sunt inteligenti si onesti si ne demonstreaza asta prin produsele lor excelente din punct de vedere tehnic, prin modul in care isi selecteaza si isi tin angajatii aproape, prin eforturile lor pentru STANDARDIZARE si pentru ca au fost mereu corecti fata de utilizatori si s-au gandit in primul rand la cum sa faca un serviciu utilizatorilor, nu cum sa se umpla de bani.

Articol preluat de pe manac.ro

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)