Cybersecurity

O cale eficientă pentru a îmbunătăți securitatea datelor afacerii tale este colaborarea cu un furnizor de servicii IT. Aceștia abordează vulnerabilitățile rețelei pentru a preveni exploatarea lor de către infractorii cibernetici. 

Pe lângă monitorizarea și organizarea serverelor tale, un furnizor de servicii IT joacă un rol pivotal în programul de securitate cibernetică al afacerii tale. Ei implementează diferite strategii de cybersecurity pentru a-ți proteja rețeaua de atacuri și protejarea datelor.

De exemplu, mulți furnizori folosesc protocoale de autentificare pe email pentru a monitoriza vulnerabilitățile serverului tău. Astfel, pot să-i protejeze pe utilizatori ca aceștia să nu acceseze website-uri malițioase prin determinarea email-urilor spam care conțin viruși sau malware. Acest lucru rezultă într-un sistem de securitate mult îmbunătățit. 

O altă practică comună este formarea angajaților pentru a te asigura că aceștia țin cont de cele mai înalte standarde de securitate. Asta este cu atât mai important dacă ai o echipă a căror membri lucrează de la distanță, deoarece nu ai nicio modalitate prin care să le controlezi activitatea. Pentru a rezolva această problemă, un furnizor de servicii IT îți învață staff-ul cum să opereze în mod sigur, pentru a evita daunele aduse infrastructurii sau reputației companiei tale.

Pe lângă asta, un furnizor de servicii IT poate neutraliza diferite amenințări datorită abordării proactive! Aceștia oferă mai multe instrumente, precum firewall sau endpoint detection pentru a controla traficul și a ține la distanță atacurile cibernetice. De asemenea, aceștia pot instala software antivirus și pentru securitatea email-ului pentru a opri încercările de intruziune.

Un furnizor de servicii IT te poate proteja de un spectru larg de probleme ce țin de securitatea cibernetică, dar este vital să lucrezi cu furnizorul potrivit! 

Pentru a te asigura că acest lucru se întămplă, ar trebui să cauți și să respecți bune practici pentru un furnizor de servicii IT în spațiul securității cibernetice. Acest articol va examina care sunt acestea.

8 bune practici pentru verificarea furnizorilor

Practica 1: Folosirea autentificării multi-factor

Criminalii cibernetici devin proeficienți la accesarea credențialelor tale, așa că este critic să folosești MFA (Multi-Factor Authentication) pentru fiecare utilizator.

Acesta are 3 elemente: o parolă, un token de securitate și o verificare biometrică. În consecință, dacă atacatorii trec de un strat de securitate, tot o să trebuiască să sape destul până la accesarea informațiilor.

Practica 2: Prioritizează actualizările

Exploatarea aplicațiilor și sistemelor de operare este o practică comună. Hackerii le țintesc pentru a-ți accesa sistemul și a-ți compromite date, dar poți preveni asta prin actualizări continue.

Asigurarea că sistemul tău este la zi cu actualizările și ultimele standarde de securitate scad riscul exploatărilor. 

Practica 3: Realizează audit de securitate cibernetică constant

Un furnizor de servicii IT trebuie să fie conștient de onboarding, offboarding și mișcări laterale dintr-o organizație. Acest lucru necesită frecvent audit de securitate cibernetică pentru a estima competența echipei tale.

Mulți furnizori de servicii IT angajează companii terțe pentru a realiza auditul de securitate. Acestea pot detecta dacă o persoană care nu mai are nevoie de acces în rețea încă are acel acces. Acest lucru e ceva ce poate pune în pericol informațiile clienților, mai ales dacă individul e un fost angajat.

Efectuarea auditurilor regulate atenuează acest risc. Acesta permite unui furnizor de servicii să implementeze cele mai eficiente limitări de privilegii ale accesului.

  • Restricții IP – Aceste măsuri de securitate te asigură că doar utilizatorii care pot accesa rețeaua locală pot utiliza de la distanță instrumente de administrare.
  • Actualizări ale software-ului RMM – Vânzătorii de software livrează în general actualizări pentru a rezolva vulnerabilități și a actualiza numeroase lacune în securitate.
  • RDP (Remote Desktop Protocol) Security – Acest instrument Windows nativ de administrare reduce șansele atacurilor de tip ransomware într-o organizație.

Practica 4: Să ai un backup off-site

Backup-ul este crucial pentru a aborda activități malițioase și pentru a asigura continuitatea operațională după atacurile cibernetice. 

Acestea ajută să vezi dacă compania și clienții au acces la ultima versiune a datelor și aplicațiilor. Această funcționalitate e vitală pentru organizațiile care sunt obligate să adere unor cereri de conformitate, incluzând PCI-DSS și HIPAA.

Dar pe lângă implementarea backup-ului on-site, furnizorul tău de servicii IT ar trebui de asemenea să te ajute cu versiuni off-site. Dacă atacatorii compromit software-ul RMM, aceștia pot cel mai probabil să acceseze backup-ul on-site.

Așadar, pentru evitarea dezastrelor, afacerile ar trebui să aibă un backup off-site accesibil unui număr limitat de persoane. Ar fi bine să nu fie conectat la rețea, pentru o securitate sporită.

Ai nevoie de suport IT?

Descopera avantajele unui parteneriat cu Connsys.

Practica 5: Incorporarea monitorizării registrelor

Monitorizarea registrelor reprezintă analizarea acestora pentru a depista posibile erori. În timp ce un furnizor de servicii IT îți analizează registrele, acesta poate detecta trafic din surse care te pot afecta și îți oferă un model al amenințărilor. Peste timp, aceștia pot să impună măsuri pentru a rezolva aceste lacune.

Spre exemplu, experții în securitate cibernetică folosesc informații de securitate în care pot avea încredere și instrumente de gestionare a evenimentelor capabile. Ei facilitează scanarea grămezilor de informații pe care le deții pentru a permite detectarea rapidă a amenințărilor.

Practica 6: Lansarea campaniilor de phishing

Criminalii cibernetici care se ocupă cu phishing îți țintesc membrii echipei cu email-uri sau mesaje text, pozând în instituții legitime pentru a fura date de la tine. Din păcate, multe atacuri au succes din cauza erorii umane, însemnând că furnizorul tău de servicii IT ar trebui să fie conștient de comportamentele angajaților și să îl monitorizeze.

Crearea unor campanii false de phishing e o metodă foarte bună de testare a abilităților echipei tale pentru a răspunde la aceste atacuri de phishing. Acestea îți permit să recunoști și să îmbunătățești răspunsurile inadecvate, crescând astfel securitatea datelor.

Practica 7: Alege-ți software-ul cu grijă și securizează endpoint-urile

De la plugin-urile mici pentru browser până la sistemele mari pentru afaceri, asigură-te că furnizorii tăi iau în serios protecția datelor și securitatea cibernetică. Află mai multe despre angajamentul lor înainte să le cumperi aplicația. 

Mai mult de atât, folosește instrumente de filtrare web, software antivirus și autentificarea pe email pentru a evita atacurile ransomware prin email-uri malițioase. Asigură-te că fiecare endpoint și librăria ta de definire a virușilor sunt securizate și la zi cu ultimele standarde.

Practica 8: Setarea alertelor și documentarea

Un furnizor de servicii IT care își configurează sistemele pentru a primi alerte când se schimbă sistemul poate lucra proactiv și poate rezolva problemele de la început. Multe platforme automatizează acest proces prin template-uri de reguli, personalizare și tickete directe către PSA. Acest lucru elimină nevoia de căutare manuală și economisește timp prețios!

O altă strategie folositoare ar fi documentarea informațiilor ce țin de securitatea cibernetică, precum mecanismele de siguranță, orientarea în caz de urgență și planurile de recuperare în caz de dezastru. Ar trebui de asemenea să-l revizuiești constant pentru a preîntămpina atacurile cibernetice. 

Securitatea cibernetică este crucială!

În vreme ce digitalizarea a simplificat operațiile tale, te-a făcut și mai susceptibil la furtul datelor.

Pentru a te asigura că infractorii cibernetici nu pun mână pe informație valoroasă și-ți ruinează reputația, furnizorul tău de servicii trebuie să adopte practici de securitate calitative și bine înrădăcinate. 

Dar dacă furnizorul tău nu ți-a povestit despre backup-urile off-site, actualizările regulate și informarea angajaților, nu merită banii! În cazul ăsta, s-ar putea să fii frustrat în vreme ce furnizorul tău nu livrează rezultatele necesare.

Asta te face o țintă sigură pentru infractorii cibernetici. Trebuie să rezolvi problema cât mai repede!

Connsys te poate ajuta cu asta! Contactează-ne și hai să stabilim o discuție scurtă, unde experții noștri îți vor analiza nevoile și vor crea un plan special pentru tine!

Programeaza un apel video.

  • Fara nicio obligatie comerciala.
  • Analizam nevoile.
  • O discutie scurta cu unul dintre specialisti.

Camil Moldoveanu, Managing Partner

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)