Ai nevoie de mai mult decât ultimul antivirus pentru a te asigura că rețeaua companiei tale e sigură. Un audit de securitate cibernetică te poate ajuta să creezi o imagine completă a strategiei tale de securitate.

Infracționalitatea cibernetică a devenit una din epidemiile lumii moderne.

În 2018 am observat 812.67 de milioane de infecții pe bază de malware. Între timp, 2020 a adus o creștere de 600% în criminalitate cibernetică. Estimările spun că atacurile de tip ransomware vor aduce costuri companiilor de peste 6 trilioane de dolari pe an, din 2022. 

Dacă nu prioritizezi securitatea cibernetică, te plasezi pe tine și îți pui compania în fața unui risc. 

Acum, există șanse să ai deja anumite strategii puse cap la cap pentru a combate hackerii și alte forțe malițioase. Totuși, trebuie să fii sigur că măsurile de siguranță pe care le ai stabilite sunt suficiente.

Aici intervine auditul de securitate cibernetică. 

În acest articol, examinăm ce sunt auditurile securității cibernetice și vom împărtăși câteva sfaturi cruciale pentru a beneficia de unul în compania ta.

Ce este un audit de securitate cibernetică?

Când te gândești la un audit, gândește-te la o examinare totală a fiecărei strategii de securitate cibenretică pe care ai plănuit-o și aplicat-o. Ai două obiective cu acest audit:

  1. Identifică golurile din sistemul tău
  2. Creează un raport pe care să-l folosești pentru a-ți demonstra capacitatea să te aperi împotriva amenințărilor cibernetice.

Un audit tipic constă din 3 faze:

  1. Evaluarea
  2. Repartizarea
  3. Auditul

În partea de evaluare, examinezi sistemul existent.

Asta presupune verificarea computerelor companiei, serverelor, software-ului și bazelor de date. O să revizuiești și cum poți gestiona drepturile de acces și o să examinezi orice echipamente sau software ai disponibile pentru apărarea împotriva atacurilor. 

Faza de evaluare o să evidențieze probabil niște goluri în securitate asupra cărora trebuie să acționezi. Odată ce e gata, o să mergi în faza de repartizare.

Aici, repartizezi soluțiile potrivite în funcție de problemele identificate. Asta poate presupune și repartizarea profesioniștilor interni pentru implementarea acestor soluții. În orice caz, o să vezi probabil că o să trebuiască să vii cu contractori externi, care să te ajute cu implementarea.

La final, concluzionezi cu un audit.

Acesta se întâmplă după ce ai implementat soluțiile propuse și este gândit ca o verificare finală a sistemului tău înainte să-l dai înapoi spre companie. Acest audit se va concentra în principal pe asigurarea că toate instalările, operațiile și actualizările funcționează precum te așteptai.

Trei sfaturi pentru un audit de succes al securității cibernetice 

Sfatul 1 – Verifică tot timpul vârsta sistemelor tale de securitate

Amenințările cibernetice evoluează constant, hackerii venind constant cu modalități noi prin care pot să pătrundă prin protocoalele de securitate deja existente. Orice sistem ai deja implementat are o dată de expirare. Eventual, o să devină ineficient împotriva noilor amenințări cibernetice. 

Asta înseamnă că ai tot timpul nevoie să verifici vârsta soluțiilor de securitate cibernetică deja existente! 

Asigură-te că îți actualizezi sistemele companiei de fiecare dată când producătorul vine cu o actualizare. Dar dacă producătorul nu mai oferă suport pentru software-ul pe care-l folosești, acesta e un semn că trebuie să faci o schimbare.

Sfatul 2 – Identifică amenințările

În vreme ce realizezi auditul de securitate cibernetică al companiei tale, întreabă-te constant unde este locul în care există posibilitatea să ai cele mai mari amenințări.

Spre exemplu, când faci audit-ul unui sistem care conține multă informație a clienților, confidențialitatea datelor reprezintă o îngrijorare importantă. În această situație, amenințările provin din parole slabe, atacuri de tip phishing sau malware. 

Alte amenințări pot apărea din interior, fiind fie de la anumiți angajați cu intenții neloiale sau din furnizarea drepturilor de acces către angajații care nu ar trebui să vadă anumite date. 

Și uneori, angajații pot să piardă anumite date fără să știe.

Spre exemplu, permiterea angajaților să-ți conecteze propriile dispozitive la rețeaua companiei creează riscuri deoarece nu ai niciun control asupra dispozitivelor externe.

Ideea e că trebuie să înțelegi amenințările potențiale pe care le întâlnești înainte să te concentrezi pe implementarea oricărei soluții. 

Sfatul 3 – Gândește-te cum îți vei educa angajații

Ți-ai identificat amenințările și ai creat planurile pentru a răspunde acelor amenințări. 

Totuși, acele planuri nu înseamnă mare lucru dacă angajații tăi nu știu să le implementeze.

Dacă întâmpini o urgență, cum ar fi o breșă de date, iar angajații tăi nu știu cum să răspundă, auditul de securitate cibernetică este, în esență, degeaba.

Pentru a evita această situație, trebuie să-ți educi angajații despre lucrurile la care trebuie să fie atenți și cum pot răspunde amenințărilor de securitate cibernetică. Acest lucru presupune crearea unui plan care incorporează următoarele detalii:

  • Diferitele amenințări pe care le-ai identificat și cum să le depistezi
  • Unde poate merge angajatul tău pentru acesarea informațiilor adiționale despre o amenințare
  • Pe cine ar trebui să contacteze angajatul dacă identifică o amenințare
  • Cât timp ar trebui să treacă pentru a rectifica amenințarea
  • Orice regulă pe care o ai setată despre folosirea dispozitivelor externe sau accesarea datelor de pe servere sigure

Ține minte, securitatea cibernetică nu ține doar de departamentul de IT. Este o îngrijorare continuă asupra căruia fiecare persoană din organizație trebuie să rămână vigilentă.

Prin educarea angajaților despre amenințările prezente și modul prin care pot să răspundă la acele amenințări, creezi o apărare mai robustă împotriva viitoarelor atacuri.

Auditul îmbunătățește securitatea

Auditul securității cibernetice îți oferă șansa să evaluezi protocoalele de securitate.

Acesta te ajută să identifici problemele și te asigură că ești la zi în ceea ce privește amenințările securității cibernetice. Fără audit, un business riscă să folosească software vechi să se protejeze împotriva atacurilor dinamice, la zi cu trendurile tehnologice.

Nevoia de a rămâne la zi subliniază importanța auditului securității cibernetice.

În orice caz, soluțiile tale de securitate nu sunt realizate o singură dată. Acestea necesită actualizări regulare și reexaminări pentru a asigura că încă se pliază pe obiectivele stabilite. Odată ce acestea nu mai sunt potrivite, o să existe vulnerabilități în business-ul tău pe care alții pot să-l exploateze. 

Auditul îmbunătățește securitatea cibernetică.

Iar securitatea cibernetică îmbunătătățită înseamnă că tu și clienții tăi vă puteți simți mult mai încrezători! 

Dacă dorești să beneficiezi de un audit de securitate cibernetică dar nu ești sigur dacă ai abilitățile necesare pentru a-l realiza direct, putem să te ajutăm. Contactează-ne aici!

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)