Informațiile tale sunt importante pentru a conduce o companie de succes. Dacă nu iei măsurile de siguranță necesare, hackerii pot foarte ușor să-ți fure datele și să te scoată din business.

Hackerii pot fi cel mai mare pericol pe care compania ta îl poate întălni. Pe lângă faptul că pot obține acces la banii și conturile tale, aceștia pot să controleze și software de importanță foarte mare, împiedicându-te să colaborezi cu clienții tăi.

Orice organizație poate fi victima hacking-ului. Totuși, firmele mici și medii prezintă cel mai mare risc.

De ce?

Prea des, antreprenorii care le dețin nu se ocupă de securitatea cibernetică atunci când lansează compania. De multe ori, aceștia angajează primul furnizor de servicii IT care le iese-n cale. Antreprenorii nu știu cum să se protejeze în fața atacurilor online, transformându-i în ținte care prezintă un risc redus.

Ca rezultat, aceste organizații falimentează de multe ori din cauza pierderii unor date sensibile. Acesta nu e un risc pe care ți-l permiți.

Pentru a diminua riscul, acest articol îți va prezenta tipurile diferite de hackeri și îți va explica cum să-ți protejezi business-ul din fața lor.

Cele 5 tipuri de hackeri la care să fii atent

Hackerii care vânează informații personale

Mulți hackeri își doresc din suflet să pună mâna pe informațiile personale ale clienților și angajaților tăi. Acestea includ date de naștere, date financiare și CNP-uri.

CNP-urile s-ar putea să fie cele mai valoroase date pe care le pot lua, deoarece hackerii pot să le folosească pentru diferite scopuri. De exemplu, pot face fraudă fiscală, deschide conturi la bancă sau pot să te impersoneze atunci când semnezi diferite contracte.

Pe lângă asta, informațiile financiare pot fi folosite pentru activități și achiziții frauduloase, mai ales dacă acestea nu dispun de un sistem de securitate digitală robust.

Hackerii care vor să intre în infrastructura digitală

Spațiul de stocare și serverele de date sunt scumpe – iar hackerii știu asta.

Ca aceștia să reducă costurile, hackerii și-ar dori să își țină aplicațiile și datele pe infrastructura ta. Cu cât infrastructura ta digitală e mai bună, cu atât hackerii sunt tentați să o ia la țintă. Acest lucru poate să-ți supună rețeaua la niște limite pe care nu le poate suporta și poate avea efecte devastatoare asupra afacerii tale.

Fără să ne surprindă, companiile tech sunt cele mai comune victime a acestui tip de hacking.

Indicatorii comuni asupra faptului că un hacker a intrat în infrastructura ta digitală includ:

  • Rămâi fără spațiu mai repede decât în mod normal
  • Rețeaua ta suferă încetiniri ale vitezei
  • Ai dispozitive necunoscute în cadrul rețelei tale

Hackerii care țintesc informații confidențiale

Puține aspecte de business sunt la fel de importante precum proprietatea intelectuală. Produsele și serviciile tale îți permit să ieși în evidență în fața competiției și te ajută să rezonezi mai bine cu audiența ta. 

O mare problemă apare atunci când hackerii fură design-ul produselor tale viitoare înainte ca tu să le lansezi sau să ai un patent. Un competitor va putea, astfel, să pună mâna pe acele informații, permițându-i să intre pe piață primul și să-ți fure din vânzări.

Hackerii care vor să obțină datele conturilor tale

Chiar dacă tu și furnizorul tău de servicii IT ați făcut destule ca să țineți hackerii la depărtare de datele tale financiare, există o problemă. Ce ai făcut ca să păstrezi conturile angajaților tăi sigure?

Dacă hackerii le compromit pe aceștia, vor organiza anumite scam-uri și vor obține informații ce îți vor perturba operațiunile tale.

De exemplu, pierderea credențialelor de login ale CEO-ului poate fi devastatoare. Pe lângă garantarea accesului hackerilor asupra informațiilor sensibile, acest lucru le permite hackerilor să impersoneze CEO-ul. În acest caz, aceștia pot solicita date prețioase de la angajați sau clienți sau îți pot chiar opri operațiunile.

Această breșă în datele tale poate cauza confuzie la nivelul companiei și-ți poate distruge reputația.

Hackerii care vor controlul rețelei

În unele cazuri, hackerii nu caută date. În schimb, aceștia vor să preia controlul întregii rețele. Pentru a se întămpla acest lucru, lansează atacuri de tip ransomware.

Aceste activități le permit să te scoată pe tine din sistem și fac datele inaccesibile până când plătești o recompensă. Aceste atacuri sunt inițiate în general prin spam, mail-uri phishing sau reclame online.

Media recompensei se plasează undeva la câteva zeci de mii de dolari, dar pierderile cauzate de întreruperea afacerii pot fi și mai mari.

Cum să-ți protejezi afacerea?

Investește în resurse de securitate

Un factor cheie ignorat de mulți antreprenori este timpul și banii pe care le investesc în securitatea cibernetică. Evită această greșeală alocând destule resurse pentru a-ți organiza măsuri de siguranță solide. Investește într-un furnizor de servicii IT care te poate ajuta.

În acest mod, conturile tale online, hardware-ul și rețeaua ar trebui să fie mult mai sigure.

Instruiește-ți echipa

Majoritatea sistemelor de securitate au slăbiciuni. Cele mai mari slăbiciuni sunt, în general, angajații.

Din acest motiv, managerii HR și CEO-ul ar trebui să se asigure că staff-ul respectă măsuri de siguranță optime, atât la birou cât și acasă. Toți trebuie să-și aducă aminte că  orice telefon sau laptop folosit pentru muncă poate reprezenta un punct slab și o cale de acces pentru hackeri. 

Pentru a introduce aceste bune practici de securitate cibernetică angajaților, aranjează ore de educație a securității și instruire pentru o lună, o dată pe an. Poți discuta despre diferite aspecte ale companiei tale și pași necesari pentru a ține hackerii la distanță.

Adaugă autentificare strictă

Există multe instrumente valoroase ca să ții hackerii la distanță. Unul din ele este autentificarea în 2 factori – o armă simplă dar eficientă împotriva scammerilor.

Această măsură forțează orice utilizator să-și verifice identitatea atunci când se loghează în sistemul tău. Poți să o folosești pentru orice conturi din business, pentru a reduce șansele de infracționalitate cibernetică.

Mai mult de atât, încurajează-ți echipa să activeze autenficiarea în 2 factori și pe conturile personale. În acest mod, aceștia se vor obișui cu această practică, reducând riscul de a avea dispozitive compromise sau breșe ale datelor.

Folosește software-ul în avantajul tău

Virușii sunt o altă metodă preferată de hackeri. Un mod bun prin care poți să te ocupi de aceștia este să incorporezi un antivirus. 

Asigură-te că antivirusul tău este la zi. De asemenea, folosește un pachet corporate de la o companie de încredere precum BitDefender, Norton, McAfee.

Realizează controale de securitate

Controalele sistemului tău sunt vitale pentru securitatea cibernetică. Un antivirus solid este practic, dar nu uita să folosești și scanarea manuală a sistemelor tale. E crucial ca furnizorul tău de servicii IT să facă asta în mod periodic. 

Mai specific de atât, vezi cine ți-a accesat rețeaua și asigură-te că fiecare punct de acces este autorizat. Orice activitate suspicioasă trebuie revizuită și distrusă. Altfel, aceste probleme pot să devină fatale pentru compania ta.

Alege siguranța!

Deși nu există o soluție 100% sigură, adoptarea tacticilor de mai sus ar trebui să reprezinte un început foarte solid. 

Contactează echipa Connsys dacă ai nevoie de ajutor cu siguranța ta cibernetică!

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)