îmbunătățirea securității imprimantei

Dispozitivele de printare sunt de multe ori neglijate atunci când vine vorba de secruitate. Dar realitatea arată că hackerii pot să obțină informații confidențiale chiar și din printerul tău.

Imprimanta ta este probabil ultimul echipament la care te-ai gândit că ar avea nevoie de protecție împotriva hackerilor.

Dar adevărul este foarte diferit.

Hackerii încearcă în mod constant să localizeze cele mai fragile puncte ale sistemului tău și să obțină acces pentru a exploata date valoroase. Printre acele puncte fragile se află și imprimanta.

Imprimantele în ziua de azi au acces la dispozitivele tale, rețea și internet. Această funcționalitate nouă le face ținta perfectă pentru atacurile hackerilor

Din păcate, mulți antreprenori neglijează importanța securizării imprimantei și se concentrează în principal pe computere și telefoane mobile.

Multe persoane încă percep imprimantele ca dispozitive interne, ce realizează funcții de bază. Din acest motiv, imprimantele sunt o țintă simplă pentru criminalii cibernetici.

îmbunătățirea securității imprimantei

Pe lângă că ar putea realiza printări nesolicitate, hackerii pot accesa informații confidențiale, precum și calculatoarele conectate la aceeași rețea unde e și imprimanta.

Probabil nu-ți dai seama de cantitatea de date valoroase pe care printer-ul tău le are despre tine – fișiere de taxe, detalii de la bancă, date financiare, informațiile angajaților, informații personale, etc. Tot ce are nevoie un hacker este să intre în sistemul de operare al imprimantei și să colecteze date sensibile de acolo.

Dacă doar acum ai realizat importanța securizării imprimantei tale, continuă să citești. Acest articol îți va prezenta 8 sfaturi pentru îmbunătățirea securității imprimantei tale.

Cele 8 sfaturi

Sfatul 1 – Asigură-te că imprimantele sunt configurate corect

Sunt multe aspecte care pot să facă o imprimantă vulnerabilă la amenințări de securitate cibernetică. Așadar, vrei să nimerești lucrurile de bază din prima, ca să te asiguri că nu vor exista tacuri.

Pentru început, asigură-te că schimbi parola default de la imprimantă. Dacă ne gândim că oricine poate accesa o imprimantă de la distanță, parola ”123456” nu pare neapărat cea mai sigură.

De asemenea, asigură-te că folosești propriul router pentru a printa fișiere de la distanță. Nu te conecta niciodată la rețele de tip guest.

Sfatul 2 – Inspectează tava printer-ului regulat

Asta nu necesită prea multă gândire, dar toți avem nevoie de un reminder din când în când. Asigură-te că verifici tava printer-ului și te descotorosești de paginile nefolosite care au informații sensibile. Nu există mod mai simplu prin care pot scăpa date din firma ta decât cel descris mai sus.

Alternativ, poți să-ți iei mărunțitor de hârtie pentru birou și poți distruge hârtia pe care nu vrei să o vadă nimeni.

Sfatul 3 – Instalează actualizările de malware și firmware

Investește puțin timp și efort pentru a te asigura că protecția malware și firmware sunt la zi și pot să gestioneze orice tip de hackuri.

Vestea bună e că multe printere vin cu protecție malware pre-instalată. 

HP, de exemplu, instalează programul ”SureStart” în imprimantele ce monitorizează țintele care se apropie atunci când imprimanta e pornită. Software-ul poate să închidă dispozitivul dacă un atac se ivește. Aceasta e o modalitate perfectă pentru prevenirea atacurilor în interiorul rețelei.

Sfatul 4 – Limitează accesul la rețea

Imprimantele neprotejate dintr-o rețea sunt o țintă foarte ușoară pentru criminalii cibernetici. Desigur, business-urile și birourile au nevoie ca imprimantele să fie conectate la rețea, pentru a realiza imprimarea de la distanță. Dar dacă tu poți să-ți faci treaba dezactivând accesul la rețea, asigură-te că o să faci asta. 

Dacă nu, reglează printerul și setările rețelei ca să permită dispozitivului să preia comenzi de imprimare doar de la rețele în care are încredere.

Ai nevoie de suport IT?

Descopera avantajele unui parteneriat cu Connsys.

Sfatul 5 – Actualizează-ți imprimantele

Actualizarea imprimantei e la fel de importantă ca actualizarea telefonului la ultima versiune de software. Cum developerii iOS caută bug-uri și le rezolvă într-o actualizare nouă, producătorii de imprimante lucrează să afle cât mai multe vulnerabilități și să le rezolve prin diferite soft-uri adăugate la fiecare actualizare. 

actualizarea imprimantei

Caută actualizările printer-ului ca să fii la zi și să treci ușor peste problemele care pot interveni. Ideal ar fi să actualizezi printerele la fiecare trimestru, pentru a obține cele mai bune beneficii de securitate.

Sfatul 6 – Instalează un firewall

Dacă ai un birou în grijă, există șanse ca să ai deja instalat firewall-ul pe dispozitiv. Dar, în caz că nu ai instalat acest soft, nu mai aștepta. 

Folosirea unui firewall de încredere ajută menținerea imprimantelor sigure în fața infractorilor cibernetici.

Calculatoarele tale vin probabil cu firewall preinstalat și tot ce trebuie să faci este să-l menții pornit. Există și firewall-uri specializate pentru calculatorul de acasă și de la birou care oferă securitate avansată și fac aproape imposibil spargerea sistemului.

Sfatul 7 – Criptează stocarea

Printerele care fac parte din rețele pot să realizeze imprimare de la distanță. Când un astfel de print are loc, hackerii pot intercepta și exploata datele respective. 

Pentru a preîntămpina asta, criptează lucrările care trebuie să fie printate. De asemenea, asigură-te că datele sensibile de pe hard-ul printer-ului tău sau hard-disk-ul intern al calculatorului sunt bine criptate.

Ține minte că atunci când printezi un document, acel fișier este de multe ori stocat ca o imagine în interiorul imprimantei, astfel transformând-o într-o țintă pentru hackeri. De asta ar trebui să folosești un instrument de criptare ca să-ți protejezi datele. Din fericire, multe imprimante moderne au instrumentul acesta pre-construit.

cripeaza stocarea

Poți folosi acest instrument pentru a crea o parolă sigură care permite criptarea stocurilor din imprimantă, înlăturarea ID-ului utilizatorului și a accesului foștilor angajați, ștergerea documentelor din coada de printing odată ce sunt printate și multe altele.

Sfatul 8 – Educă-ți angajații

Dacă lucrezi la birou, există șanse ca tu să nu fii singura persoană care folosește imprimanta. Toată lumea care are acces trebuie să conștientizeze responsabilitatea cu care vine la pachet folosirea imprimantei. Asigură-te că vorbești cu angajații tăi despre metode prin care poți să asiguri atât siguranța fizică și virtuală a imprimantelor tale.

Staff-ul tău ar trebui să fie atent și atunci când își folosesc dispozitivele mobile pentru a printa ceva, deoarece smartphone-urile pot fi mai ușor de hackuit. Explică-le ce sunt scam-urile de phishing și cum pot să evite să devină victima acestora. 

În final, asigură-te că e clar pentru ei cum pot folosi informațiile confidențiale in compania ta. 

E vremea să asiguri securitatea imprimantei

Imprimantele sunt dispozitivele pe care nimeni nu le bagă în seamă atunci când vine vorba de securitate. Ținând cont că majoritatea proprietarilor de companii le consideră doar dispozitive interne a căror funcție singulară este să printeze documente, nu e nicio surpriză ca acestea sunt un punct slab în securitatea firmei tale.

Chiar dacă folosești imprimantele de la birou sau de acasă, ia-ți un moment ca să vezi cum poți proteja securitatea înainte de următorul tău print.

În vreme ce infractorii cibernetici sunt din ce în ce mai dinamici, fiecare dintre noi e responsabil pentru protecția datelor. Din fericire, sfaturile din acest articol o să te ajute să-ți aduci securitatea imprimantei la un alt nivel. 

Dacă ai nevoie de mai mult sfaturi, contactează Connsys pentru un call scurt, în care analizăm nevoile tale!

Programeaza un apel video.

  • Fara nicio obligatie comerciala.
  • Analizam nevoile.
  • O discutie scurta cu unul dintre specialisti.

Camil Moldoveanu, Managing Partner

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)