
Termenul BYOD – Bring Your Own Device defineste un concept conform caruia angajații unei companii își aduc propriile dispozitive la locul de muncă. BYOD s-a impus după inventarea smartphone-ului. Când telefoanele au devenit mai inteligente, dezvoltatorii de software au început să creeze aplicații pentru acele telefoane. De-a lungul timpului, utilizarea dispozitivelor mobile a depășit utilizarea desktopului la locul de muncă.
Potrivit Microsoft, dispozitivele mobile reprezintă aproximativ 60% din dispozitivele utilizate într-o companie. De asemenea, rezolvă aproximativ 80% din volumul de muncă. Totuși, sunt adesea neglijate atunci când vine vorba de măsurile de securitate.
Acest lucru este valabil mai ales în cazul dispozitivelor mobile deținute de angajați. BYOD diferă de programele de utilizare mobilă deținute de companii. În loc să folosească instrumentele companiei, angajații își folosesc dispozitivele personale pentru muncă. Multe companii consideră că aceasta este cea mai economică modalitate de a-și menține echipele productive.
Achiziționarea de telefoane și planuri wireless pentru personal este adesea imposibilă din punct de vedere financiar. De asemenea, poate fi o durere pentru angajați să transporte două dispozitive diferite, adică să aibă un telefon personal și unul de serviciu.
Se estimează că 83% dintre companii au un fel de politică BYOD.
Poți rula o astfel de politică în siguranță dacă ai unele bune practici în vigoare. De prea multe ori, antreprenorii nici măcar nu cunosc toate dispozitivele care se conectează la datele de afaceri sau care pot avea date stocate pe ele.
Iată câteva sfaturi pentru a depăși provocările BYOD. Acestea ar trebui să te ajute cu securitatea și să-ți ofere liniște, știind că nimic rău nu se poate întâmpla și că datele companiei tale sunt în siguranță:
Definește politica de BYOD
Dacă nu există reguli definite pentru BYOD, atunci nu te poți aștepta ca procesul să fie sigur. Angajații pot lăsa datele firmei neprotejate. Se pot conecta la Wi-Fi public și apoi introduce diferite parole și conturi.
Dacă permiți angajaților să acceseze datele de afaceri de pe dispozitive personale, ai nevoie de o politică, care să protejeze compania de riscuri inutile. De asemenea, poate prezenta specificități care reduc problemele potențiale. De exemplu, detalierea compensației pentru angajații care folosesc dispozitive personale pentru muncă sau ce anume se întâmplă în cazul unor scurgeri de date.
Menține politica actualizată
De îndată ce o politică devine depășită, e mai puțin relevantă pentru angajați. Cineva ar putea să se uite la politica ta de BYOD și să observe că o directivă este veche. Din această cauză, se naște impresia că politica poate fi ignorată în totalitate.

Asigură-te că păstrezi politica BYOD actualizată și relevantă. Asta înseamnă să o actualizezi în mod regulat și să modifici de fiecare dată când apar schimbări.
Folosește aplicații VoIP pentru apeluri
Înainte de pandemie, 65% dintre angajați și-au oferit numerele de telefon personale clienților. Acest lucru se întâmplă adesea din cauza necesității de a te conecta cu un client atunci când ești departe de telefonul de la birou.
Clienții care au numerele personale ale angajaților reprezintă o problemă pentru toată lumea. Angajații pot părăsi compania și nu mai răspund la aceste apeluri. Este posibil ca clientul să nu realizeze de ce.
Poți evita problema utilizând un sistem telefonic VoIP de afaceri. Aceste servicii au aplicații mobile pe care angajații le pot folosi. Aplicațiile mobile VoIP permit angajaților să efectueze și să primească apeluri printr-un număr alocat doar muncii.
Creează restricții referitoare la datele companiei
Lucratul de acasă a făcut ca securitatea legată de BYOD să fie și mai problematică. În timp ce BYOD ar fi putut însemna dispozitive mobile în trecut, acum înseamnă și computere. Angajații de la distanță își vor folosi adesea propriile computere atunci când lucrează în afara biroului.
Indiferent de tipul de dispozitiv, ar trebui să păstrezi controlul asupra datelor de afaceri. Este o idee bună să restricționezi tipurile de date pe care personalul le poate stoca pe dispozitivele personale. De asemenea, ar trebui să te asiguri că se face backup de pe acele dispozitive.
Cere update pentru dispozitive
Când dispozitivele angajaților nu sunt actualizate, ei invită la o încălcare a datelor. Orice punct final conectat la rețeaua ta poate activa o încălcare. Acestea includ cele deținute de angajați.
Poate fi dificil să te asiguri că un dispozitiv deținut de un angajat este menținut actualizat. Prin urmare, multe companii apelează la soluții de management. Un manager de dispozitiv terminal poate trece prin actualizări automate. De asemenea, îți permite să fără a afecta confidențialitatea angajaților.
Capacitățile de monitorizare și management ale acestor instrumente îmbunătățesc securitatea. Aceasta include posibilitatea de a lista în siguranță dispozitivele. Listarea în siguranță poate bloca dispozitivele care nu sunt potrivite.
Include BYOD în politica de offboarding
Dacă un angajat părăsește compania, trebuie să curețe din datele digitale pe care le-s stocat. Angajatul mai primește e-mail de serviciu pe telefon? Are acces la datele companiei prin logari persistente? Există parole ale companiei salvate pe dispozitivele sale?
Acestea sunt toate întrebările pe care trebuie să le pui atunci când cineva părăsește compania. De asemenea, trebuie să te asiguri că toate fișierele companiei de pe dispozitivele personale sunt copiate și mai apoi eliminate. În plus, asigură-te că anulezi autorizarea dispozitivelor acestuia din rețea.
Lasă-ne să te ajutăm cu toate acestea
Te putem ajuta să explorezi soluții pentru a securiza un program BYOD. Vom analiza modul în care compania ta utilizează dispozitivele personale pentru muncă și vom recomanda cele mai bune instrumente. Contactează-ne astăzi și hai să stabilim o discuție.
Articole asemanatoare

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.
Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)