
Piața de securitate a casei a crescut extrem de mult. În anul 2026, experții se așteaptă ca piața să crească la o rată de 20.1%, asta peste creșterea înregistrată din 2021 în 2022 de 21.6%.
De la sonerii la sisteme de securitate pentru toată casa, consumatorii vor soluții. Să-ți monitorizezi casa de la distanță nu a fost niciodată mai sigur. Cu servicii cloud de streaming video, poți să vezi orice parte a casei tale.
Partajarea pozelor de la ușa casei pe grupuri de social media e acum comun. Aceste sisteme de securitate a caselor oferă și liniște la un cost destul de acceptabil.
Dar nu lăsa setarea ușoară să te păcălească. Camerele de acasă te pot transforma rapid în într-o victimă pe tine și familia ta, dacă nu iei precauțiile necesare. De multe ori, oamenii sunt atât de interesați de ce știu să facă aceste sisteme încât nu se gândesc până la capăt și la siguranța dispozitivelor.
Sunt povești oribile pe internet cu camere de securitate care au fost compromise – printre acestea, chiar și povești cu străini care spun lucruri deranjante copiilor prin acea cameră. Astfel de povești sunt îndeajuns, credem noi, încât să te convingi că ar trebui să adaugi extra securitate.
Totuși, nu lăsa aceste incidente să te sperie. Poți să-ți securizezi un sistem de camere video pentru a te asigura că nu este încălcat.
Aici sunt câteva chestiuni la care trebuie să fii atent atunci când instalezi un sistem de securitate pentru o casă sigură.
Asigură-te că router-ul este sigur
Accesul unei camere de siguranță se face printr-un IP prin internet. Orice comandă care ajunge la sistem sau orice înregistrare trebuie să treacă prin router. Așadar, trebuie să te asiguri că router-ul este securizat.
Hackerii încalcă deseori routerele pentru a putea ajunge la dispozitivele conectate la acea rețea. Asigură-te că protocolul de securitate al router-ului nu e mai jos de WPA2. Următoarea generație, WPA3 e chiar mai bună. Aceste protocoale guvernează protejarea datelor transmise prin rețeaua wireless.
Setează o parolă puternică de cel puțin 12 caractere. Software-ul poate sparge o parolă de maxim 8 caractere instant, însă una de 12 caractere cu o literă mare, un număr și un simbol necesită din partea unui software 34.000 de ani până să ajungă la o soluție.
Schimbă username-ul și parola
Îți trebuie și o parolă puternică pentru contul sistemului de securitate al system admin-ului tău.
Ar fi ideal să schimbi și username-ul cu care a venit dispozitivul. Hackerii au o listă cu toate aceste parole și username-uri cu care vin dispozitivele la bază și folosesc această listă pentru a putea sparge cât mai multe dispozitive.
Schimbarea user-ului și a parolei pentru acel dispozitiv ar trebui să fie prima chestie pe care o faci. Altfel, s-ar putea ca în câteva minute după ce te conectezi să te trezești cu dispozitivul nefuncțional și hackuit.
Asigură-te că sistemul folosește SSL/TLS sau altă criptare
Nu vrei ca înregistrările de pe camera ta să fie transmise oricui. Pentru asta trebuie să te asiguri că sistemul tău alege criptarea SSL/TLS sau alta criptare standard. Asta te asigură că datele nu pot fi interceptate și accesate. SSL este acronim pentru Secure Sockets Layer și TLS este tot acronim în engleză pentru Transport Layer Security. Fără o formă de criptare, un hacker poate să aică access la dispozitivul tău foarte ușor.
Menține software-ul actualizat
Dacă sistemul tău de securitate are o funcționalitate de update automată, pornește-o. Din păcate, mulți utilizatori nu cred că e nevoie să-și actualizeze software-ul dispozitivului – asta îi lasă mult mai vulnerabili unor atacuri cibernetice.
Actualizările conțin deseori rezolvări ale unor probleme de securitate. Automatizarea acestora e ideală deoarece vrei să fii sigur că orice actualizare se instalează corect și complet.
Consideră niveluri de acces pentru mai mulți utilizatori
Ai mai mulți membri din familie care accesează dispozitivul de securitate prin cloud? Dacă da, poți seta anumite niveluri de access. Nu toată lumea trebuie să fie un administrator.
Hackerii iubesc atunci când pot să fure login-ul unui admin pentru un anumit cont. Asta le oferă mult mai multe privilegii, precum schimbarea setărilor. Dacă le oferi privilegii reduse, precum ”doar vezi” majorității familiei, crește securitatea.
Pornește funcționalitățile de siguranță ale camerelor
Există mai multe funcționalități de securitate disponibile în dispozitivul tău. Producătorii nu le pornesc pe toate din start de obicei, deoarece lasă asta la latitudinea utilizatorului. Ar fi bine ca după instalare să pornești toate aceste funcționalități.
Dacă nu ești sigur ce setări trebuie să fie pornite, suntem bucuroși să te putem ajutăm. Anumite sisteme de securitate a casei au opțiuni de partajare generoase – aceste opțiuni reprezintă invitații pentru hackeri. Ar fi ideal să restricționezi cât mai mult aceste setări.
Asigură-te că dispozitivul mobil este sigur
Majoritatea persoanelor își accesează camerele prin smartphone. Asigură-te că îți securizezi smartphone-ul și îl menții actualizat la ultimul
Adaugă chestiuni de securitate pe dispozitiv precum:
- Anti-malware al mobilului
- Filtrare DNS
- Screen lock
- Actualizare automată
Ai nevoie de ajutor pentru protejarea sistemului cloud?
Sună-ne și hai să stabilim o întâlnire – așa o să aflăm ce nevoi ai și o să te putem ajuta. Apelează la specialiștii Connsys pentru o casă sigură.
Articole asemanatoare

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.
Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)