Aproximativ 34% dintre afaceri au nevoie de minimum o săptămână pentru a reintra în posesia datelor și sistemelor odată ce au fost victimele unui atac cu malware. 

Malware este un termen “umbrelă”, care cuprinde diferite tipuri de coduri menite să facă rău. Poate include: 

  • viruși;
  • ransomware;
  • spyware;
  • trojans;
  • adware;
  • key loggers’
  • multe altele. 

Cu cât orice tip de malware se află în sistem pe o anumită perioadă, fără a fi descoperit sau verificat, cu atât mai multe stricăciuni va produce. Cele mai multe forme de malware sunt programate să se extindă în cât mai multe sisteme cu putință. Deci, dacă nu este identificat și eliminat imediat, un computer poate infecta într-un timp foarte scurt alte 10 computere care folosesc aceeași rețea.

Detectarea timpurie este soluția. Astfel, poți deconecta un dispozitiv infectat de la rețea și să lași un profesionist să se ocupe de curățarea lui. 

Fii atent la aceste semne cheie de avertizare ale infecției cu malware, astfel încât să poți trece la acțiune și să reduci riscurile: 

Pop-up-uri ciudate pe desktop 

Unele forme de malware pot apărea ca fiind o aplicație de antivirus sau o notificare de garanție care apare pe ecranul tău. Hackerii încearcă să imite lucruri pe care utilizatorii le-au mai văzut sub forma unor programe reale, ca aceștia să dea click fără să li se pară ceva suspicios. 

Dacă începi să vezi o notificare ciudată de tipul “înnoiește-ți antivirusul”, sub forma unei alerte care nu are prea mult sens, s-ar putea să fie un semn al faptului că laptopul tău a fost infectat cu adware sau orice alt tip de malware. 

Funcționare lentă a calculatorului 

Computerele pot deveni lente din multiple motive, precum a avea mult prea multe ferestre deschise într-un browser sau rularea unui program care ocupă mult spațiu din memorie. Dar de obicei îți cunoști computerul și lucrurile care-l încetinesc. 

Dacă observi un comportament lent mai nou care iese din obișnuit, s-ar putea să fie o infestare. De exemplu, dacă singura aplicație pe care o ai deschisă e una de notițe sau o altă aplicație simplă și calculatorul se mișcă în continuare foarte greu. 

Când malware-ul rulează în fundal, mănâncă foarte multe resurse și poate cauza încetinirea sistemului. 

Aplicațiile încep să se blocheze

Aplicațiile nu ar trebui să se blocheze și să se închidă din senin. Mereu trebuie să existe un motiv. Fie că e vorba de software, o problemă cu update-urile sau un factor extern care se joacă cu fișierele aplicației. 

Dacă începi să vezi că aplicațiile tale se blochează și îți solicită ori să le redeschizi ori să repornești computerul, s-ar putea să fie un alt semn al infecției cu un virus sau orice alt tip de malware. 

Pagina principală a browserului este redirecționată

Dacă deschizi browserul și ajungi pe o pagină pe care nu o vedeai în mod normal, scanează-ți computerul împotriva malware-ului imediat. Redirecționarea unui home page este o practică întâlnită în cazul infestărilor cu malware. 

Malware-ul va afecta sistemele și va schimba setările de bază pentru browser-ul pe care-l folosești de obicei. Asta te poate duce pe un site plin de pop-up-uri sau linkuri de phishing

Dacă doar îți vei schimba pagina de pornire din setări, nu vei rezolva situația. Este foarte important să îndepărtezi malware-ul. 

Reporniri bruște

O altă practică enervantă a infecțiilor cu malware este să-ți forțeze sistemul să-și dea restart fără să te avertizeze. 

Asta s-ar putea să ducă la a pierde munca pe care abia ai terminat-o și poate fi destul de dificil să continui să-ți faci treaba. Acest lucru se poate întâmpla atunci când malware-ul schimbă fișierele de bază ale sistemului. Cu fișierele corupte, sistemul devine instabil și adesea se poate reporni în mod neașteptat.

Îți lipsește spațiu pe hard drive

Dacă realizezi că o bună partea din spațiul tău de pe hard drive care era liber este acum ocupat, s-ar putea să fie un semn al infestării malware care îți ocupă foarte mult spațiu. Unele tipuri de malware fac copii ale fișierelor sau introduc noi fișiere în sistem și de aici poate proveni lipsa de spațiu. 

Vor ascunde aceste fișiere, deci nu te aștepta să cauți și să găsești cuvântul “malware” la numele unui fișier. Toate activitățile vor fi mascate de un nume pe care l-ai găsi în mod normal în computerul tău și care nu ar ridica suspiciuni. 

Dai peste fișiere corupte

Dacă deschizi un fișier și îl găsești corupt, s-ar putea să fie o avertizare referitoare la un ransomware sau orice alt tip de malware care ți-a afectat sistemul. 

În timp ce fișierele pot deveni ocazional corupte din alte motive, aceasta este o problemă serioasă care merită o scanare amănunțită de malware.

Sunete ciudate fără motiv

Majoritatea suntem obișnuiți cu acele sunete pe care le scoate computerul nostru atunci când procesează ceva sau atunci când rulezi aplicații foarte mari. De foarte multe ori vei auzi un astfel de sunet care va dispărea odată ce termini acea activitate. 

Cu toate acestea, dacă începi să auzi astfel de sunete atunci când nu faci nimic pe computerul tău, este un semn că malware-ul rulează în fundal și ar trebui să verifici. 

Obține scanarea și eliminarea de malware

Scanările online gratuite de malware și viruși nu sunt foarte fiabile. În schimb, un profesionist se poate asigura că întregul tău sistem este curățat corespunzător.

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)