Cercetătorii din domeniul securității cibernetice au publicat o statistică alarmantă. În timpul primelor luni din 2022, atacurile malware pe mobil au crescut cu 500%. Asta e alarmant mai ales din perspectiva dimensiunii problemei cât și a faptului că foarte multe persoane nu-și protejează smartphone-ul.

În ultimii ani telefoanele mobile au devenit din ce în ce mai bune. Acum, majoritatea telefoanelor îndeplinesc aceleași funcții ca un computer, doar că ecranul e mult mai mic. Totuși, oamenii au mai mare atenție la securizarea calculatoarelor decât la securizarea telefoanelor mobile.

Acesta e un obicei care ar trebui să se schimbe. Peste 60% din frauda digitală are loc prin dispozitivele mobile. Asta le face să fie riscante atâta timp cât nu există protecția necesară.

Multe dintre acestea sunt asemănătoare cu protecțiile de pe calculatoare. E momentul să te gândești la telefonul tău ca la un mini-calculator și să-l protejezi!

 

Sfaturi pentru îmbunătățirea securității smartphone-ului tău

Folosește Anti-Malware pentru mobil

Da, și telefonul tău are nevoie de antivirus/anti-malware. Malware-ul poate să infecteze și smartphone-ul/tableta ta. Asigură-te că ai o aplicație anti-malware de bază instalată.

De asemenea, ai grijă la gratuitățile oferite de furnizorii de antivirus. Chestiile gratis sau mostrele sunt super când discutăm de mâncare, dar devin periculoase dacă le ”testăm” pe aplicațiile de securitate. Malware-ul se ascunde în general în interiorul aplicațiilor gratis. Aceste aplicații ar trebui, ironic, să îți securizeze dispozitivul, dar mai mult te încurcă.

malware pe mobil

Nu descărca aplicații din surse necunoscute

Aplicațiile ar trebui descărcate doar din surse în care ai încredere. Nu descărca aplicații din afara unui magazin de încredere de aplicații. Aceste magazine de încredere sunt:

  • Apple App Store
  • Google Play
  • The Microsoft Store
  • Amazon Appstore

De asemenea, înainte să descarci aplicația, caută developerul aplicației online. Asigură-te că aceștia au o reputație bună. Odată ce descarci o aplicație periculoasă pe telefon, poate să-l infecteze cu malware. Malware-ul poate rămâne pe telefon chiar și dacă tu o să ștergi aplicația mai târziu.

Pleacă de la premisa că orice mail poate fi compromis

Majoritatea persoanelor preferă să verifice mail-ul de pe telefon deoarece e mult mai la îndemână, însă asta oferă un fals sens al siguranței. Verificarea mail-urilor de pe un dispozitiv mobil nu este neapărat foarte sigură.

Nu poți să pleci de la premisa că un mail e sigur doar pentru că nu e pe computerul tău. Fii la fel de atent și cu mail-urile pe care le deschizi pe telefon – și acestea pot fi scam-uri care par ”legitime”.

E dificil să treci peste un link fără să-l apeși atunci când ești pe smartphone. Dacă vezi ceva problematic și vrei să verifici link-ul, mai bine deschizi mail-ul când ai acces la un calculator.

 

Ai nevoie de suport IT?

Descopera avantajele unui parteneriat cu Connsys.

Ai grijă la phishing-ul prin SMS

În martie 2022, spam-ul prin text a luat pe sus telefoanele cu ajutorul roboților. Mesajele text (SMS) nedorite au crescut cu 30%. Majoritatea acelor mesaje text sunt, în general, phishing sau Smishing, cum mai sunt cunoscute în lumea securității cibernetice. 

Smishing e versiunea text a phishing-ului. Aceste texte conțin în general link-uri malițioase. Un hacker poate să-ți găsească breșa din dispozitiv și să se folosească de ea dacă apeși pe acele link-uri. Mesajul s-ar putea să te direcționeze și să dai reply cu informații personale prețioase.

Ai grijă la mesajele care nu prea par să aibă sens. De exemplu, dacă primești notificare că ai primit un colet deși tu nu ai comandat nimic în ultima perioadă. Poți să fii atent și la texte din surse necunoscute, și acestea pot cauza probleme.

Phishing-ul prin mesaje text e o problemă din ce în ce mai mare. De asemenea, e și una din problemele pe care oamenii nu prea le bagă în seamă, din motivul ăsta apărând în general problemele.

Șterge aplicațiile vechi pe care nu le mai folosești

Aproximativ 2.6 milioane de aplicații nu au mai primit o actualizare de peste un an. Aplicațiile acestea sunt în general abandonate de developeri. Ele pot lăsa vulnerabilități mari de securitate în dispozitivul tău, iar hackerii vor căuta să exploateze aceste tipuri de vulnerabilități și le vor exploata. Dacă nu sunt adresate aceste probleme, ele vor rămâne un pericol.

Treci prin propriul dispozitiv și șterge aplicațiile pe care nu le mai folosești. Nu ai niciun motiv să le mai ții pe telefon dacă nu sunt folosite, dar îți poți crea probleme singur. 

De asemenea, uită-te și la ultima dată a unui update. Dacă a trecut un an, poate că ar trebui să înlocuiești aplicația cu ceva mai nou. Actualizăriile aplicațiilor includ și chestiuni ce țin de securitate. Nu e un semn bun dacă a trecut un an iar developer-ul nu a mai făcut niciun tip de actualizare aplicației.

Actualizează-ți dispozitivul

Dacă tot suntem la capitolul actualizări, trebuie să ții și sistemul tău de operare actualizat. Folosești ultima versiune de Android sau iOS? Neinstalarea actualizărilor poate însemna că telefonul tău are anumite vulnerabilități. Aceste vulnerabilități sunt porți deschise pentru hackeri. 

Dacă e posibil, automatizează-ți actualizările. Dacă ai o companie cu mai multe dispozitive, atunci ar fi ideal să-ți incluzi și telefoanele în planul de servicii IT.

Folosește un VPN atunci când folosești Wi-Fi public

Wi-Fi-ul public e periculos. Majoritatea persoanelor înțeleg asta, dar mulți se conectează oricum din necesitate. De multe ori, problema numărul 1 este frica de a nu trece peste limita de date mobile incluse în abonament. O altă problemă care te face să recurgi la Wi-Fi este că semnalul mobil și viteza de net nu sunt cele mai bune. Ambele cazuri îi fac pe oameni să recurgă la aceste hotspot-uri nesigure.

Poți să te conectezi la Wi-Fi-ul public cu mai puține riscuri dacă folosești o aplicație VPN. VPN-urile sunt ca un gard între dispozitivul tău și internet. Acestea au ca scop routarea datelor tale printr-un server sigur. Acest lucru ține deoparte ochii hackerilor de informațiile de pe telefonul tău.

Soluții de securitate mobilă pentru prevenirea breșelor de date

Nu aștepta ca telefonul tău să-ți fie infectat cu malware ca să-l securizezi cum trebuie. Putem să te ajutăm cu soluții automatizate care-ți protejează dispozitivele, conturile și datele – contactează-ne pentru a programa un apel cu specialiștii Connsys!

Programeaza un apel video.

  • Fara nicio obligatie comerciala.
  • Analizam nevoile.
  • O discutie scurta cu unul dintre specialisti.

Camil Moldoveanu, Managing Partner

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)