O infrastructură virtuală afectată creează riscuri mari pentru orice afacere. Aceasta poate avea un impact semnificativ asupra a cât de repede poți să recuperezi datele și să revii la anumite operațiuni, în urma unor atacuri. 

În prezent, multe afaceri folosesc infrastructura virtualizată pentru stocare de date mult mai clară. Acest lucru se întâmplă deoarece abordarea este superioară soluțiilor fizice datorită flexibilității crescute, provizionarea clară și prețul decent. 

Cu toate astea, acest model necesită o abordare totală asupra securității.

E un risc mult mai mare de a pierde date, deoarece multe instrumente pentru protecția datelor sunt degeaba într-un mediu virtual. Amenințările virtuale sunt diferite, din acest motiv trebuie să gândești mai departe de tradiționala protecție a unui perimetru. 

Așadar, dacă folosești infrastructura virtualizată pentru stocarea datelor, citește în continuare! 

În acest articol vom discuta riscurile securității unei infrastructuri virtualizate care nu e bine pusă la punct și vom menționa modalități prin care poți îmbunătăți această securitate.

Nu lăsa infrastructura virtualizată de izbeliște

Virtualizarea securității este crucială pentru strategia de securitatea a oricărui business. Până la urmă, trăim într-o lume a mediile virtualizate și trebuie să aplicăm securitatea în fiecarea strat al său.

Să explorăm cele mai comune probleme care pot apărea atunci când virtualizezi securitatea.

Atacurile externe

Acestea reprezintă o problemă reală asupra infrastructurii virtualizate.

Dacă hackerii intră în hosting-ul tău sau în software-ul de gestionare a server-ului, pot accesa ușor părți cruciale ale sistemului tău. Aceștia pot crea apoi un nou utilizator, pot asigna drepturi de admin și apoi pot folosi acea putere pentru a extrage sau distruge datele sensibile ale companiei tale.

Partajarea fișierelor și copy-paste

Gestionarea prin host și mașina virtuală e, în mod normal, dezactivat. Același lucru se aplică și pentru copy-paste-ul unor elemente între consola de gestionare de la distanță și mașina virtuală. Poți să schimbi setările de bază schimbând sistemul de host, dar această acțiune nu e recomandată. 

De ce?

Dacă un hacker obține acces la consola de management, o să poată copia date în afara mediului tău virtual sau să instaleze malware în mașina ta virtuală.

Viruși

Mașinile virtuale sunt sensibile la multe atacuri, ransomware-ul fiind unul din cele mai populare. Din acest motiv, este crucial să păstrezi backup regulat ale datelor site-ului tău și să le păstrezi în afara site-ului, într-un loc care nu poate fi criptat de către hackeri.

Dacă nu reușești să păstrezi backup-uri, o să te găsești într-o situație în care hackerii îți vor cere bani pentru a descifra datele respective. 

Restaurarea unei mașini virtuale e destul de complicată chiar și dacă ai backup regulat. Așadar, trebuie să-ți educi membrii asupra atenuării riscului de a obține anumiți viruși. 

Optimizează-ți securitatea infrastructurii virtualizate

Acum că știi care sunt cele mai comune probleme pe care un business le întâlnește dacă au un mediu neprotejat, îți oferim și 4 sfaturi pentru creșterea securității. 

Gestionarea extinderii virtuale

Extinderea virtuală e în general asociată cu mediile care sunt într-o creștere constantă.  Conceptul înseamnă că dacă te extinzi mult, cu atât mai mult trebuie să-ți menții mașinile virtuale sigure. Cu toate acestea, numărul mașinilor virtuale poate depăși capacitatea ta de a menține securitatea. 

Pentru a gestiona extinderea virtuală, consideră următoarele:

 • Creează un inventar al mașinilor tale
 • Creează lookouts cu monitorizarea mai multor locații
 • Monitorizează adresele de IP care au acces la mașinile tale virtuale
 • Nu folosi baze de date pentru a oferi privilegii de acces altor utilizatori
 • Păstrează atât backup-uri online cât și în afara site-ului tău.
 • Evaluează mediul virtual în mod regulat și determină care mașini sunt necesare și care pot fi vândute
 • Ține un registru central al sistemelor și al tuturor acțiunilor de hardware
 • Crează un program de mentenanță a patch-urilor pentru toate mașinile, pentru a le ține la zi.

Concentrează-te pe setup-ul configurației virtuale

Dacă folosești servere virtuale, riști defecte majore ale configurării tale. 

Din acest motiv e esențial ca setup-ul inițial să fie făcut fără riscuri de securitate. Acest lucru include și porturi care nu sunt necesare, servicii inutile și vulnerabilități similare. Altfel, toate mașinile tale virtuale vor avea aceeași problemă.

Adevărul e că multe afaceri au o configurare a rețelei prost realizată. Poți evita acest lucru fiind unul din oamenii care se asigură că toate aplicațiile virtuale care acționează cu host-ul (și vice-versa) au segmentări corecte. Acest lucru include bazele de date și serviciile web. 

De asemenea, merită menționat că majoritatea platformelor de virtualizare oferă doar trei setări de securitate a switch-ului: forged transmits, schimbarea adreselor MAC și modul promiscuous. Nu există nicio protecție pentru sistemele virtuale care te contează la alte rețele.

Așadar, asigură-te că investighezi orice platformă de virtualizare care permite acest tip de comunicare, incluzând toate scurgerile de memorie, funcțiile copy-paste și driverele dispozitivelor.  Poți de asemenea să schimbi bunurile de monitorizare a sistemului care sunt atente la aceste căi.

Securizează toate părțile infrastructurii tale 

E important să securizezi toate părțile infrastructurii tale. Asta include componente fizice (switch-uri, host-uri, stocare fizică, routere), virtuale și sistemele guest. Nu uita, bineînțeles, și de sistemele de cloud. 

Când vine vorba de protejarea diferitelor părți ale infrastructurii, aici sunt câteva lucruri pe care le poți face:

 • Instalează ultimul firmware pentru host-ul tău. Infrastructura virtualizată trebuie să aibă ultimele patch-uri. Așadar, menține toate instrumentele VMware la zi cu actualizările.
 • Elementele active din rețeaua ta ar trebui să folosească ultimul firmware
 • Actualizează toate sistemele de operare cu actualizări automate. Programează instalările actualizărilor în afara orelor de muncă și include restart automat
 • Toate mediile virtualizate ar trebui să aibă anti-malware de încredere și software antivirus instalat

Ai un plan robust?

Disaster recovery și planurile de backup sunt cruciale pentru a te asigura că business-ul tău poate să continue să existe și după un atac cibernetic. Asta se întâmplă deoarece atât componentele virtuale cât și cele fizice pot suferi daune din partea atacurilor hackerilor, cutremure, etc.

Ideal, vrei să ai setat disaster recovery-ul într-un loc cât mai îndepărtat de data center-ul tău actual sau în cloud. În acest mod, o să scazi riscul de a fi închis pentru mult timp dacă datele tale importante sunt compromise.

De asemenea, asigură-te că faci backup-ul mașinilor virtuale și a serverelor fizice. Din fericire, poți să faci backup al sistemelor tale fizice care operează pe Windows sau Linux, precum și a tuturor mașinilor virtuale care folosesc orice sistem de operare.

Pe lângă asta, ar trebui să faci cel puțin trei copii ale datelor tale și să stochezi două dintre acestea în 2 locuri virtuale diferite. Asigură-te să menții un backup și off-site. 

Dacă vrei să duci lucrurile la următorul nivel, poți să replichezi mașinile virtuale cu un data center diferit, pentru urgențe.

Prioritizează securitatea infrastructurii tale virtuale

Dacă nu ai dat niciodată importață mare securității infrastructurii tale virtuale, de acum aceasta ar trebui să fie o prioritate. Dat fiind numărul de amenințări posibile, protejarea mașinilor tale virtuale din fața datelor neautorizate, virușilor sau alte tipuri de atacuri este crucială.

Toate aspectele componentelor tale virtuale și fizice trebuie să fie protejate pentru a evita problemele. Dacă acest subiect e greu de înțeles pentru tine, nu ești singurul – realitatea e că mulți antreprenori au întâlnit aceeași problemă.

Dacă ai nevoie de ajutorul nostru pe acest subiect, nu ezita să ne contactezi!

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)