utilizare software nelicentiat

Inspectoratul General al Politiei Romane si BSA | The Software Alliance au anuntat reinnoirea unui protocol de colaborare, prin care isi propun sa informeze 20.000 de IMM-uri cu privire la riscurile asociate utilizarii de software nelicentiat. Campania inceputa initial in 2011 vorbeste despre riscurile la care se expun firmele care folosesc software nelicentiat sau contrafacut, iar numele spune tot: “Folosind software nelicentiat iti lasi securitatea la intamplare”.

Conform studiului dat publicitatii la inceputul anului 2015, Unlicensed Software and Cybersecurity Threats („Software-ul nelicentiat si amenintarile de securitate informatica”), realizat de IDC la solicitarea BSA, constand in analiza statistica comparativa a ratelor la care software-ul nelicentiat este intalnit pe PC-uri in 81 de tari1 si a ratelor la care malware-ul este intalnit pe PC-uri, exista o puternica rata de corelare (r=0.79, pe o scara de la 0 la 1, unde 1.00 este rata maxima de corelare) intre utilizarea de software nelicentiat si rata la care se intalneste malware-ul.

Studiul Seizing Opportunity Through License Compliance arata ca 60% dintre angajatii intervievati au mentionat riscurile de securitate asociate cu software-ul nelicentiat ca fiind unul dintre motivele principale pentru a folosi software autorizat si licentiat. Acelasi studiu demonstreaza ca personalul tehnic din cadrul companiilor nu constientizeaza cu adevarat dimensiunea problemelor – Directorii de Tehnologia Informatiei (CIOs) intervievati estimeaza ca 15% dintre angajati instaleaza software in reteaua interna fara cunostinta lor, dar subestimeaza gravitatea situatiei; studiul arata ca in realitate un numar aproape dublu – adica 26% dintre angajati – instaleaza software neautorizat in retea.

Pe de alta parte, software-ul este protejat legal, iar cei care aleg sa foloseasca software nelicentiat sau sa incalce in alt mod drepturile de autor asupra programelor pentru calculator se pot confrunta cu riscuri legale. Directia de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane a continuat, in perioada 2011-2016, adica dupa semnarea primului Protocol de colaborare, investigatiile legate de cazuri de incalcare a drepturilor de autor asupra programelor pentru calculator, rezultand peste 1.000 de verificari efectuate. Numai in ultimul an au fost indisponibilizate peste 5.500 de sisteme informatice si suporturi de stocare.

Parteneriatul dintre IGPR si BSA isi propune sa vina in intampinarea mediului de afaceri in vederea evitarii riscurilor legate de utilizarea de software nelicentiat sau contrafacut prin desfasurarea unor actiuni informativ-preventive. In cadrul Campaniei se desfasoara activitati comune de informare pentru mai mult de 20.000 de firme mici si mijlocii, care astfel pot beneficia de instrumentele disponibile menite sa le ajute sa identifice si sa evite software-ul contrafacut sau nelicentiat si astfel sa gestioneze riscurile asociate acestuia, legale si de securitate informatica.


Connsys Solutions sustine aceasta campanie si recomanda folosirea solutiilor software licentiate.  

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)