Hackerii capabili pot să-ți acceseze sistemul ușor și pot fura informații prețioase ale afacerii tale. Îmbunătățirea securității cibernetice poate ajuta la rezolvarea acestei probleme!

Tratarea cu seriozitate a securității cibernetice este o necesitate. Altfel, lași ușa deschisă pentru infractori, iar aceștia vor compromite afacerea și vor cauza probleme legale.

Acum, s-ar putea să te gândești ca infractorii cibernetici țintesc doar companiile mari, datorită resurselor sporite ale acestora. Însă te înșeli.

Chit că ești o firmă mică sau medie, deții în orice caz o cantitate considerabilă de date sensibile pe care hackerii le pot folosi. Dacă aceste date ajung în mâinile nepotrivite, reputația ta poate fi distrusă și poți să-ți pierzi acces la informații foarte valoroasă.

Partea bună e că orice lider de business poate preveni acest scenariu, iar cea mai bună metodă prin care poți realiza asta este îmbunătățirea măsurilor de securitate la următorul nivel.

Acest articol îți va arăta 13 strategii eficiente pentru a-ți aduce securitatea cibernetică la un nivel imbatabil!

Cele 13 strategii

Strategia 1: Îmbunătățește securitatea cloud

Depozitarea datelor în cloud este rentabilă și convenientă, dar asta nu înseamnă că poți folosi orice platformă.

Caută cea mai sigură platformă, care prioritizează siguranța. Unele dintre cele mai bune opțiuni sunt Icedrive, pCloud și Sync.com.

Strategia 2: Securizează-ți fiecare parte a rețelei tale

Dispozitivele mobile, calculatoarele sau laptopurile conectate la rețeaua ta pot fi intrări ideale pentru hackeri. Protejarea acestor dispozitive cu măsuri de autentificare decisive e u mod potrivit pentru a preveni atacurile cibernetice.

Poți beneficia de pe urma unei conexiuni Wi-Fi puternice sau a parolelor bine alese pentru dispozitive. Acestea limitează accesul și pot să te asigure că doar echipa ta are acces la sistem.

Îți oferim câteva direcții pentru crearea unei parole puternice, dar ușor de reținut:

  • Nu exagera cu amestecarea literelor, simbolurilor, numerelelor și majusculelor. În schimb, vino cu ceva simplu, dar care să aibă în continuare un minim de 8 caractere.
  • Alege ceva ce poate fi memorat cu ușurință
  • Nu lăsa indicii publice pentru parolele tale
  • Resetează-ți parola ori de câte ori ai uitat-o. De asemenea, schimbă-le o dată pe an!

Strategia 3: Folosește servicii anti-fraudă pentru plata cu cardul

Cere sfaturi de la banci sau procesatorul tău de plăți pentru selectarea unor servicii de încredere, validate și anti-fraudă. Pe lângă protejarea informației, acestea pot să asigure datele clienților tăi, pentru a-ți menține reputația!

Strategia 4: Incorporează măsuri de securitate adiționale

Indiferent de numărul de măsuri de securitate curente, poți oricând să consideri adăugarea altora.

Protecția antivirus e necesară și e cea mai comună metodă de combatere a atacurilor cibernetice. Aceasta poate bloca malware-ul din încercarea de a-ți compromite dispozitivele și datele. Caută programe de la furnizori de încredere și folosește un singur antivirus pentru fiecare dispozitiv.

Investirea în protecția firewall e o altă idee foarte bună dacă vrei să-ți protejezi business-ul împotriva hackerilor. Firewall-ul poate să filtreze viruși și alte activități dăunătoare de pe internet și poate determina traficul care poate să-ți acceseze dispozitivele.

Acestea fiind spuse, dispozitivele MAC OS X și Windows au propriile firewall, numite Mac Firewall și Windows Firewall. Dar pe lângă computere, poate vrei să instaurezi un firewall pentru router, pentru a minima amenințările asupra securității.

În final, nu uita să folosești VPN. Acestea pot opri browsere, software sau persoane din accesarea conexiunilor tale, păstrând datele pe care le trimiți și primești anonime.

Strategia 5: Nu ignora îmbunătățirile și actualizările

După ce ai primit notificări despre faptul că instrumentele tale au nevoie de un update, primul impuls e să ignori notificarea. Totuși, asta poate fi o greșeală imensă, din vreme ce sistemele neactualizate sunt mult mai susceptibile problemelor de securitate.

Pentru a preveni asta, actualizează și îmbunătățește constant dispozitivele și software-ul. Asta îți poate propulsa apărarea împotriva atacurilor cibernetice.

Strategia 6: Dezvoltă protocoale cu clienții și furnizorii tăi

Securizarea comunicării și partajării datelor cu furnizori și clienți noi este de asemenea foarte importantă. Dacă e posibil, folosește doar canale de contact direct prin personal de încredere. Mai mult de atât, insistă asupra cuvintelor cheie pentru a denota schimbări în plăți, termeni sau alte detalii cheie.

Pentru a scădea și mai mult riscul de furt al datelor prin furnizori și clienți, verifică fiecare persoană înainte să le oferi acces în sistemul tău.

Strategia 7: Fă backup datelor tale

Atacurile ransomware sunt o formă comună de hacking. Acestea presupun că un hacker îți fură datele și îți restricționează accesul până când primește o răscumpărare.

Pentru a elimina această problemă, stochează-ți informațiile companiei pe mai multe platforme și rețele. Copierea datelor în siguranță poate preveni ca organizația ta să se destrame din cauza inaccesibilității acelor date.

Strategia 8: Folosește doar dispozitive și conexiuni aprobate

Lucrul de la distanță a devenit din ce în ce mai popular. Deși această metodă de a lucra a ajutat organizațiile să-și scadă costurile,a crescut și riscurile de securitate. În particular, angajații tăi s-ar putea să folosească propriile dispozitive sau rețele care nu sunt sigure. Acestea sunt puncte ideale de intrate pentru hoți.

Poți să adresezi această problemă prin instituirea unor dispozitive mobile ale companiei și instruirea angajaților să le folosească doar pe acestea. 

Strategia 9: Cumpără domenii web asemnătăoare cu al tău

Cumpărarea domeniilor similare este o metodă eficientă de a spori securitatea cibernetică. Acest lucru poate scădea riscul primirii e-mail-urilor cu atașamente periculoase de la adrese nesigure și link-uri către website-uri falsificate.

Strategia 10: Instruiește-ți echipa

Un număr imens de atacuri cibernetice are loc din cauza ignoranței angaților. Uni angajați apasă uneori pe email-uri suspicioase și cad pradă schemelor de phishing sau partajează propriile parole fără a se gândi de două ori.

Astfel, minimizarea erorii umane e necesară.

Creează campanii de phishing și simulări, la rândul tău, pentru a-ți pregăti echipa în cazul unei breșe de securitate.

Strategia 11: Restricționează accesul angajaților

Nu toate atacurile cibernetice provin din afara companiei tale – acestea pot veni și din interior!

Pentru a reduce pagubele pe care cineva din interiorul organizației le poate cauza prin hacking, restricționează acesul angajaților către anumite secțiuni ale sistemului. 

Strategia 12: Încurajează o cultură a securității în mediul de lucru

Securitatea cibernetică ar trebui să fie o prioritate în orice departament, nu doar în cel IT. Dacă toată lumea lucrează în echipă pentru a apăra oganizația împotriva atacurilor, ești mult capabil să conservi datele.

Strategia 13: Verifică regulat pentru vulnerabilități

Nu trebuie să devii inactiv după implementarea tuturor acestor mecanisme de apărare. În schimb, realizează audit regular pentru a identifica slăbiciuni ale securității cibernetice a business-ului. Dacă faci asta te poți asigura că îmbunătățești business-ul și că rezolvi problemele ce apar pe parcurs, actualizând sistemele de securitate.

Ține hackerii departe

Îmbunătățirea securității cibernetice este o procedură multifațetată. Aceasta cuprinde toate părțile sistemului tău și numeroase activități, cum ar fi incorporarea software-ului sau backup-ul datelor. 

Astfel, procesul este unul destul de complex.

Dacă ai nevoie de ajutor pentru implementarea acestora, ia legătura cu Connsys, provider-ul tău de servicii IT! 

Servicii de securitate IT - Connsys - Bucuresti

Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.

Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)