Vrei să scoți maxim din aplicațiile Microsoft 365? Atunci trebuie să adopți anumite măsuri de securitate, care să-ți ofere liniște și pace!
Microsoft 365 este unul din cele mai bune instrumente de colaborare și productivitate de pe piață. Acest soft le conferă utilizatorilor săi comunicare fără bariere, scalabilitate și susține munca remote cu ajutorul anumitor funcționalități. Securitatea este de asemenea una solidă, datorită unei vaste arii de mecanisme de apărare.
Dar asta nu înseamnă că nu poți fi ținta unor atacuri cibernetice.
Scurgerile de date, accesul neautorizat și malware-ul pot să-ți afecteze în continuare sistemul și pot reprezenta puncte de intrare ideale pentru hackeri. Dacă business-ul tău cade victimă acestor atacuri cibernetice, consecințele pot fi grave – variind de la perturbări operaționale până la pagube aduse reputației tale.
Singurul mod prin care poți să respingi hackerii este să îți aduci protecția datelor din aplicația Microsoft 365 la următorul nivel. Acest articol va lista cele mai eficiente măsuri de securitate ce-ți vor proteja datele în Microsoft 365.
Cele 11 măsuri de securitate
Activează autentificarea multi-factor
Utilizatorii Microsoft 365 au o singură metodă de verificare a identității lor atunci când își folosesc username-ul și parola. Din păcate, multe persoane nu reușesc să folosească protocoalele de creare a unei parole robuste (combinații de litere mari cu litere mici, cifre, caractere speciale). Dacă și tu ești în aceeași corabie, trebuie să știi că-ți expui organizația unor intruși!
Aici intervine autentificarea folosind multi-factor și te salvează.
Acest concept poate să-ți sporească securitatea Microsoft365 cu ajutorul unor parole de tipul one-time sau altor factori ce-ți pot verifica identitatea. Cea mai bună parte? Aceste măsuri nu sunt complicate de aplicat!
Totuși, activarea autentificării multi-factor ar trebui să fie doar primul tău pas. Următorul ar trebui să fie activarea Security Defaults, o funcționalitate dezvoltată de Microsoft ce impune autentificarea multi-factor în fiecare cont de administrator.
O altă idee ar fi să implementezi autentificarea multi-factor în toate conturile fără permisii de administrator. Acest lucru ar fi ideal deoarece conturile respective pot să pună în pericol servicii și aplicații din ecosistemul tău.
Folosește funcționalitatea ”expirarea sesiunii”
Mulți angajați uită să se delogheze de pe conturile lor sau să-și blocheze dispozitivul mobil sau computerul. Asta le poate oferi hackerilor acces nelimitat la conturile companiei, acordându-le acestora șansa să compromită grav datele firmei tale.
Introducând funcționalitatea ”expirarea sesiunii” în rețeaua internă și în conturi te va ajuta, deoarece va deloga automat utilizatorii după o anumită perioadă de inactivitate. Asta înseamnă că hackerii nu pot să preia controlul dispozitivelor tale sau să acceseze informații sensibile.
Nu partaja în mod public calendarul
Partajarea calendarului le permite angajaților tăi să-și sincronizeze și împartă programul cu colegii lor. Deși acest lucru facilitează colaborarea în echipă, poate de asemenea să le ofere hackerilor informații depsre operațiunile ce au loc în compania ta și despre utilizatori vulnerabili.
Spre exemplu, dacă administratorul securității tale cibernetice este în vacanță iar acest fapt este public, atacatorii pot să folosească această ”fereastră” pentru a lansa malware spre site-ul tău web.
Folosește protejarea avansată împotriva pericolelor cibernetice
ATP (Advanced Threat Protection) este o soluție robustă ce detectează și previne pericole avansate ce reușesc, în general, să treacă de protecția antivirușilor sau a firewall-ului.
Această funcționalitate oferă acces la o bază de date ce primește constant actualizări în timp real, care permite utilizatorilor să înțeleagă anumite pericole și să integreze datele respective în analiza lor.
ATP îți oferă notificări despre atacuri cibernetice, severitatea acestora și metoda care le-a oprit, indiferent de sursă. Această funcționalitate este extrem de folositoare împotriva prevenirii phishing-ului.
Acest soft se bazează pe machine learning și o bază de date masivă cu site-uri suspicioase și notorii pentru livrarea malware sau încercările de phishing.
Folosește-te de notificările de securitate ale polticii companiei tale
Microsoft 365 îți permite să stabilești notificările politicii de securitate în centrul de conformitate (compliance center) pentru a satisface nevoile de securitate ale companiei tale. De exemplu, aceștia trimit angajaților tăi sfaturi despre cum trebuie să trimită informații sensibile oricând sunt pe punctul de a trimite un mesaj către un contact ce nu se află în propria rețea.
Aceste avertismente pot să te protejeze împotriva scurgerilor de date în timp ce arată echipei tale modalități sigure de partajare a datelor.
Securizează accesul de pe mobil
Echipa ta folosește destul de des smartphone-ul pentru a accesa e-mail-uri, contacte, documente și calendare ce țin de muncă, mai ales dacă lucreză remote. Așadar, securizarea dispozitivelor mobile ar trebui să fie o prioritate când vorbim despre protejarea datelor.
Cel mai bun mod prin care poți face asta e instalarea funcționalităților Microsoft 365 de management a dispoztivelor mobile. Acestea îți pot permite schimbarea polticii de securitate, permisiunilor, restricțiilor și pot șterge informații cruciale de pe dispozitive furate sau pierdute.
Dezactivează protocolului de autentificare de tip legacy
Merită remarcat faptul că protocoalele de tip legacy nu acceptă o multitudine de funcționalități ce țin de securitate dezvoltate de Microsoft 365, funcționalități ce reduc șansele de intruși, precum o face autentificarea de tip multi-factor. Acest lucru transformă autentificarea de tip legacy în oportunități de acces perfecte pentru persoanele care vor să-ți atace organizația.
Așadar, cel mai bine ar fi să dezactivezi protocoalele de autentificare legacy, pentru a limita riscurile.
Totuși, poate că ar trebui să te gândești de două ori legat de autentificarea de tip legacy și dezactivarea acesteia dacă echipa ta încă trebuie să se logheze pe conturi de e-mail mai vechi. Vestea bună e că încă poți să-ți faci rețeaua sigură – restricționează accesul utilizatorilor care nu au nevoie de acest protocol!
Integrează accesul pe bază de roluri în companie
Management-ul accesului e o funcționalitate convenientă de securitate care poate limita fluxul de informații private din afacerea ta. De asemenea, îți permite să stabilești care utilizatori pot accesa datele companiei tale.
Spre exemplu, poți minimiza scurgerile de date prevenind angajații dintr-o echipă să citească și editeze fișiere ce sunt destinate doar nivelului executiv.
Bazează-te pe jurnalul de audit unificat
Jurnalul de audit unificat include înregistrări de la diferite servicii Microsoft 365, incluzând Azure AD, SharePoint Online, OneDrive și Microsoft Teams. Activândul, poți să-i oferi administratorului o privire de ansamblu asupra activității malițioase și acțiunilor ce violează polticile organizației.
De asemenea, ar fi bine să incorporezi înregistrările în instrumentul tău SIEM (Security Information and Event Management). Făcând asta, poți să-ți conectezi înregistrările cu soluții de monitorizare și management pentru a detecta activitatea anormală. În plus, îți poate îmbunătăți securitatea suitei tale Microsoft365 în general.
Encriptează e-mail-urile
Encriptarea datelor sensibile este în general ultima soluție când trebuie să te ocupi de încălcarea datelor companiei tale. Dar dacă atacatorii cibernetici sau hackerii îți accesează e-mail-urile, instrumentele robuste de encripție le pot face imposibil de citit. Din acest motiv encripția e-mail-urilor merită să fie luată în considerare.
Această funcționalitate este necesară pentru utilizatorii Microsoft 365 ce partajează mail-uri și fișiere în mod regulat.
Educă-ți angajații
Măsurile de mai sus sunt, în mod cert, eficiente, însă s-ar putea ca ele să nu conteze dacă nu-ți implici și angajații în acest proces. Eroarea umană este cauza principală pentru majoritatea breșelor de securitate din companii.
O modalitate prin care poți preveni aceste breșe în compania ta este programarea unor sesiuni de training cu angajații tăi despre securitate cibernetică. Acestea pot să mărească nivelul de conștientizare a potențialelor pericole și pot să-i ghideze pe angajați cum ar trebui să adreseze aceste probleme.
Asta e cu atât mai important atunci când recrutezi. Asigură-te că treci noii angajați printr-un training extensiv privind securitatea cibernetică înainte să le oferi acces la date sensibile sau dispozitive ale organizației.
Nu lăsa datele business-ului tău în voia întâmplării
Microsoft 367 oferă o multitudine de instrumente intuitive și ușor de folosit. Experiența poate fi atât de lejeră încât poți uita de protejarea datelor tale!
Totuși, pui un mare pariu cu tine când faci asta, deoarece îți lași sistemul pradă unor hackeri.
Cu asta în minte, aplică mecanismele de securitate de care am discutat în acest articol și scate în mod vizibil amenințările de securitate către business-ul tău.
Putem să te ajutăm și mai mult de atât. Contactează-ne pentru o discuție scurtă, în care analizăm nevoile tale în ceea ce privește Microsoft 365 și aplicațiile sale. Hai să vedem cum putem să evităm pe cât posibil problemele de securitate cibernetică ațintite asupra business-ului tău!
Articole asemanatoare
Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.
Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)