Sezonul de cumpărături începe în forță. Asta înseamnă că hackerii își încălzesc și ei motoarele. Sunt pregătiți să profite de toate tranzacțiile online care au loc în această perioadă.
Nu uita să ai grijă în această perioadă de cumpărături frenetice la tot ce faci în mediul digital. Atenția la detalii și prevenția în cazul securității cibernetice poate cântări extrem de mult în eventualitatea unui atac. De asemenea, te poate salva de un coșmar financiar.
În articolul de azi, vom prezenta câteva sfaturi critice care să-ți îmbunătățească experiența cumpărăturilor din perioada de sărbători.
Verifică dacă trebuie să-ți actualizezi dispozitivul înainte de a efectua cumpărături
Calculatoarele, tabletele și smartphone-urile care au un software vechi sunt vulnerabile. Deși poate nu e plăcut să aștepți 10 minute ca iPhone-ul tău să se actualizeze, dispozitivul tău va fi unul mult mai sigur.
Hackerii folosesc de multe ori vulnerabilități găsite în sistemul de operare al dispozitivului. Actualizările instalează anumite patch-uri care rezolvă vulnerabilități cunoscute, reducând astfel riscul. Asigură-te că instalezi toate update-urile înainte să-ți folosești dispozitivul pentru cumpărăturile online de sărbători.
Nu vizita website-uri de pe link-uri din email
Da, e enervant să trebuiască să scrii link-ul în browser, ar fi mai ușor să apeși pe link-ul din email. Totuși, problemele de tip phishing sunt la un nivel record în acest an. Dacă apeși pe link-ul dintr-un email și te duce către un site malițios, poate să înceapă un download automat al unui virus.
E bine să eviți anumite link-uri, mai bine intri direct pe website. Dacă vrei să faci lucrurile și mai ușoare, salvează site-urile ca bookmark în browser. Asta e mai sigur decât apăsarea unui buton sau a unui link de email.
Folosește o aplicație de wallet unde ai posibilitatea
Tot timpul e riscant să folosești cardul debit sau credit pe un website. Riscul e și mai mare dacă faci shopping de sărbători pe un website de unde nu ai mai cumpărat până atunci.
Când e posibil, cumpără folosind o aplicație wallet sau PayPal. Acestea elimină nevoia de a oferi datele cardului direct comerciantului. În schimb, îi oferi acestuia datele prin intermediul serviciilor wallet, dar retailer-ul nu le primește direct, ci sunt foarte bine securizate.
Înlătură orice card salvat după ce ai terminat cumpărăturile
Sunt multe website-uri care salvează automat cardul tău după ce ai plătit. Acest lucru nu e benefic. Da, ar putea face următoarea achiziționare de produs mult mai ușoară, dar te supune unui risc. Un hacker cu access la dispozitivul sau contul tău va putea face achiziții.
Acesta e și un risc de breșă a datelor din partea unui retailer. Acestea sunt foarte comune și pot duce la scurgerea informațiilor sensibile ale clienților. Cu cât mai puține baze de date permiți să-ți țină detaliile de plată, cu atât securitatea ta va fi mai bună.
Imediat după terminarea cumpărăturilor, înlăturați cardul de pe site. În general, trebuie să mergi în setările contului pentru a face asta.
Asigură-te că site-ul folosește HTTPS
HTTPS a devenit un standard în lumea site-urilor web. În locul HTTP-ului clasic, acum vedem un S la final. HTTPS înseamnă că website-ul criptează datele transmise prin site. Printre datele criptate enumerăm nume, adrese și informații de plată.
Ferește-te să cumperi de pe site-uri care nu au HTTPS în bara de sus. Un alt indicator e o iconiță mică, în formă de lacăt, în fața adresei web.
Verifică de două ori URL-ul site-ului web
Toți facem greșeli de scriere din când în când, mai ales atunci când încercăm să intrăm pe un site web de pe mobil. O mică greșeală ne poate duce pe un website copie, care ne poate face extrem de mult rău.
Hackerii cumpără domenii care sunt apropiate de cele reale ale retailerilor populari. Apoi, ei folosesc copii ale site-urilor ca să păcălească utilizatorii care intră din greșeală pe site-ul lor.
Ia-ți câteva secunde în plus ca să verifici dacă site-ul pe care ai aterizat este cel corect. Fă asta înainte să începi cumpărăturile.
Nu cumpăra online de pe Wi-Fi public
Când îți conectezi dispozitivul la un Wi-Fi public, e ca și cum te-ai aștepta ca un necunoscut să te urmărească. Hackerii iubesc sezonul de cumpărături de sărbători și stau, în general, în spații publice aglomerat cu Wi-Fi gratis.
Aceștia spionează activitățile de pe alte dispozitive conectate la același hotspot gratis. Asta poate să le ofere acces la orice tastezi, cum ar fi parole sau informații ale cardurilor.
Nu face niciodată cumpărături când ești conectat la un Wi-Fi public. În schimb, închide Wi-Fi-ul și mută-ți conexiunea pe date mobile.
Fii alert la impersonările de brand ale mail-urilor și textelor
Scammeri care fac phishing au fost extrem de activi în sezonul de shopping din 2021. A fost o creștere de 397% a atacurilor de phishing bazate pe greșeli de typo.
Deși trebuie să fii atent tot timpul la atacurile de phishing, perioada sărbătorilor este mult mai periculoasă și necesită atenție maximă. Hackerii știu că oamenii așteaptă email-uri cu reduceri de la retaileri în perioada asta. De asemenea, primesc o multitudine de confirmări ale comenzilor și notificări de livrare în perioada asta a anului.
Hackerii folosesc email-urile acestea ca template-uri. Ei impersonează brand-uri, iar email-urile lor arată aproape identic cu cele de la retailerii mari. Te păcălesc să apeși pe link-uri sau să te loghezi pe un website fals, malițios.
Fii foarte atent la email-urile care impersonează brand-uri. Acesta e un alt motiv pentru care ar fi ideal să mergi direct pe un website, nu să folosești link-urile din email.
Folosește alertele bancare și verifică-ți contul
Verifică-ți contul bancar regulat. Caută orice detalii suspicioase care ar putea semnala o breșă. O modalitate prin care putem automatiza procesul de monitorizare este setarea alertelor bancare printr-o aplicație de banking.
De exemplu, multe bănci permit setarea alertelor pentru evenimente precum:
- Achiziționarea unor produse cu o valoare peste o măsură specificată de tine
- Achiziționarea unor produse din afara țării
Cât de sigur e dispozitivul tău mobil?
Malware-ul de mobil e deseori folosit în scam-uri de sărbători. Cât de securizat e dispozitivul tău mobil? Contactează-ne și vom verifica acest caz de securitate.
Articole asemanatoare
Inspirație și cunoștințe direct în inbox-ul tău.
Înscrieți-vă pentru newsletter-ul nostru lunar și beneficiați de sfaturi și perspective despre modurile de lucru, procesele și securitatea din platforma cloud Microsoft (Office 365, Azure, etc.)